Thursday , March 28 2024

Diabetul – ce trebuie să facem după diagnosticare

Indiferent de vârstă, diagnosticarea cu o boală precum diabetul zaharat reprezintă un moment de cumpănă în viața fiecăruia datorită implicațiilor sale și a solicitărilor zilnice de management al valorilor glicemiei. Cu toate acestea, cu multe eforturi și sprijin din partea familiei și a echipei de specialiști, persoanele cu diabet pot trăi o viață echilibrată prin ajustarea stilului de viață și centrarea pe cei trei mari piloni ai managementului diabetului și anume: tratamentul prescris, alimentația sănătoasă și activitatea fizică zilnică.

Supraponderea, împreună cu sedentarismul și expunerea îndelungată la stres reprezintă factorii principali ai declanșării diabetului zaharat de tip 2 și împiedică de asemenea gestionarea eficientă a bolii după instalarea acesteia. Greutatea crescută, împreună cu diagnosticul de diabet zaharat cresc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare care reprezintă cauza principală de deces în rândul persoanelor cu diabet zaharat tip 2 (între 50 și 80% dintre persoanele cu diabet mor din cauza complicațiilor cardiovasculare).

Având în vedere acestea, controlul greutății prin alimentație sănătoasă și realizarea programului de activitate fizică zilnică reprezintă strategia principală atât pentru prevenția diabetului zaharat de tip 2, cât și pentru gestionarea eficientă a bolii după apariția acesteia, în vederea prevenirii complicațiilor asociate care au un impact semnificativ asupra calității vieții persoanei implicate cât și a familiei din care face parte.

Controlul diabetului începe astăzi!

Aplicarea tuturor recomandărilor pe care le primim de la medicii specialiști sau le citim în diverse articole sunt mereu greu de aplicat în ciuda faptului că suntem mereu de acord cu ele și știm că ne-ar ajuta să avem un control glicemic mai bun sau să prevenim apariția diabetului sau a altor boli.

Ce e de făcut? În primul rând, să avem foarte clar în minte ce ne dorim și de ce iar apoi să căutăm ajutor de specialitate dacă este necesar.

Primii pași în diabet – perspectiva pacientului

„Probabil cel mai bine ar fi să începeți cu un jurnal timp de 1-2 săptămâni în care să nu faceți nici o schimbare a stilului vostru de viață ci doar să notați exact ce mâncați, indiferent de consistența sau frecvența meselor și câtă activitate fizică faceți într-o zi. Apoi puteți continua prin a evalua ce ați scris în acest jurnal și a vedea ce puteți modifica, ce fel de ajutor aveți nevoie și să identificați persoanele din jurul vostru care ar fi dispuse să vă susțină în acest demers (familie, prieteni cu care să puteți discuta despre greutățile de care vă loviți în acest proces de modificare a stilului de viață și să nu vă lase să renunțați până nu vă atingeți obiectivele propuse)” ne sfătuiește Cristina Petruț, Vicepreședintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.

„Stabilirea obiectivelor este de asemenea un lucru extrem de important pentru că acestea trebuie să fie realiste și realizabile. Astfel, nu vă propuneți să slăbiți 10 kg într-o lună sau de mâine să aveți o alimentație perfect sănătoasă sau chiar să faceți mișcare în fiecare zi. Această modificare a stilului de viață este un drum care se construiește în timp, cu răbdare și așezând piatră lângă piatră, deci nu vă pierdeți răbdarea sau încrederea în voi pentru că puterea se găsește în fiecare dintre noi!

După îndeplinirea unui mic obiectiv, alegeți un alt obiectiv realizabil, apoi altele, din ce în ce mai provocatoare, dar totuși în limita realității. În final, merită menționat faptul că nimic nu este ușor de schimbat, ci este nevoie de multă implicare, dedicare și sprijin, însă fără a face aceste schimbări din păcate cei care pierd la finalul zilei suntem tot noi. Diabetul zaharat este o maladie complexă, deloc ușor de gestionat și cu implicații în fiecare aspect al vieții noastre, dar noi suntem cei care decidem dacă noi controlăm diabetul sau el ne controlează pe noi”, declară Cristina Petruț.

 

Vezi si

O companie din China vrea să producă o mașină zburătoare cu ajutorul unei tehnologii europene

O companie din China va încerca să producă o mașină zburătoare cu ajutorul unei tehnologii …