Tuesday , April 23 2024

DESPRE PLĂCERILE CULINARE ALL INCLUSIVE

Aţi văzut adesea, în broşuri sau pe siteurile web ale agenţiilor de turism, companiilor de croazieră şi hotelurilor, oferte cu regim de masă All Inclusive, Ultra All Inclusive sau Extra All Inclusive. Conceptul All Inclusive a fost creat la sfârşitul anilor 1950, în Spania, de belgianul Gérard Blitz, fondatorul Club Med. De aici a fost exportat la mijlocul anilor 70 la toate Club Med din Africa – Tunisia şi Egipt, Caraibe. De abia în 1995, All Inclusive a fost importat de turci, ulterior conceptul s-a răspândit şi în alte ţări precum Grecia, Bulgaria, Croaţia, iar de câţiva ani încoace se fac experimente şi în România.

Epoca celor trei mese ţine de domeniul trecutului. Turiştii pot mânca mereu şi oriunde se găsesc: restaurante deschise tot timpul, îngreunează alegerea. După ce te-ai săturat într-un restaurant, poţi intra în următorul şi-o poţi lua de la capăt, ziua şi noaptea. Inovaţia, care se speră să fie principala atracţie, constă în posibilitatea de a mânca oricând, oriunde şi, mai ales, oricât.

În timp ce cercetătorii descoperă zilnic relele ce decurg din consumul exagerat de alimente, în special alimente ce provin de la animale, majoritatea populaţiei secolului XXI se comportă, cel puţin în domeniul nutriţiei, ca strămoşii noştri de acum câteva sute sau mii de ani. Este extrem de interesant că întreprinderile turistice au constatat că, pentru a-i atrage pe clienţi, momeala cea mai bună este mâncarea. Călătorind prin Statele Unite, după ce-ai plătit la intrare 10 dolari, poţi consuma orice şi oricât: salate, supe, ciorbe, mâncăruri, fripturi şi alte produse de carne, peşte, prăjituri, torturi, îngheţată, fructe şi tot ce mai e comestibil. Ospătarii n-au decât rolul de a lua de pe masă farfuriile care s-au golit. Lipsa de stăpânire în faţa bunătăţilor nu aparţine numai speciei umane. Probabil că acesta este şi argumentul cel mai puternic al celor care susţin că ne tragem din animale!

Dar, din punct de vedere medical, consumul redus de calorii are multe avantaje, care ne interesează pe toţi cei care ne considerăm sănătoşi şi care nu putem împiedica scurgerea timpului. Reducerea cantităţilor de alimente consumate constituie singura şi cea mai eficientă măsură, dovedită ştiinţific, de prelungire a vieţii şi de prevenire şi dezvoltare a bolilor canceroase. Se ştie că, pentru a supravieţui, celulele canceroase cu o creştere rapidă au nevoie de mai multe calorii decât celulele sănătoase. O dată cu înaintarea în vârstă, organismul nostru devine mai puţin eficient în metabolizarea şi folosirea medicamentelor şi eliminarea toxinelor. Trecerea la o alimentaţie restrictivă, adică hipocalorică, foarte uşor realizabilă printr-un regim total vegetarian, poate influenţa activitatea ficatului, bucătăria organismului.

Deci, la nici o vârstă nu e prea târziu pentru a întineri unele gene, iar metoda nu e deloc costisitoare: reduceţi cantitatea de alimente consumate. Oare se poate “supravieţui” bufetului all inclusive, oare se poate găsi o strategie prin care să ne putem bucura de mâncare fără să plătim preţul kilogramelor în plus? Cu siguranţă, dar e nevoie de multă luciditate, de o atenţie suplimentară, de o grijă reală pentru noi. Aş spune că trebuie să devenim exigenţi cu plăcerile noastre şi atunci, culmea, ele ne vor aduce numai beneficii.

Dacă vă propuneţi să mâncaţi doar lucrurile care sunt cu adevărat bune şi dacă aveţi puterea să vă puneţi doar câte puţin din toate în farfurie şi dacă faceţi mai multă mişcare decât faceţi acasă, atunci cu siguranţă nu vor fi probleme. Diversitatea alimentelor şi preparatelor este de fapt un avantaj, avem de unde să alegem şi ne putem alcătui un meniu sănătos şi apetisant. Ca şi în zilele obişnuite, este de preferat să evităm prăjelile, preparatele cu sosuri grele, brânzeturile grase, dulciurile concentrate, şi să limităm cantităţile de făinoase, sucuri şi băuturi alcoolice. Recomand varianta de vacanţă all inclusive acolo unde “all” ar trebuie să includă, pe lângă mâncare, bucurie, soare, mare, prieteni, muzică, plimbări, cărţi, dans, distracţie.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Lector universitar, Doctor în ştiinţe medicale.

Email: [email protected]

Vezi si

Stresul termic dăunător pentru sănătate este în creștere în Europa

Europa se confruntă din ce în ce mai des cu episoade de căldură atât de …