Tuesday , April 23 2024

De ce beau oamenii inca din preistorie? O analiza Financial Times

Oamenii au consumat bauturi alcoolice inca din preistorie, dar, in pofida efectelor daunatoare, acest obicei, in mod moderat, a jucat un rol important in societate, comenteaza editorialistul Robin Dunbar, intr-un articol publicat in cotidianul Financial Times.

“De ce beau oamenii? Pentru o persoana care asteapta intr-un bar intr-o seara calduroasa de vara, raspunsul pare simplu: bautura este o placere si o relaxare. Pentru oficialii responsabili de sanatatea publica ce au citit cele mai noi studii referitoare la efectele negative ale consumului de alcool asupra societatii, raspunsul ar putea parea frustrant. De ce ar bea cineva, daca este atat de rau? Pentru mine si pentru colegii psihologi evolutionisti, raspunsul poate fi pus intr-o noua lumina, fascinanta, in contextul unor noi studii cu rezultate inedite. Este vorba de o situatie simpla, dar complexa in acelasi timp”, afirma editorialistul Robin Dunbar, observand ca oamenii sunt fiinte sociale, care folosesc prieteniile pentru a se apara de amenintari externe si de stres. “Grupurile sociale ale primatelor, spre deosebire de alte animale, se bazeaza pe legaturi pentru a mentine coerenta sociala. In cazul oamenilor, o sticla de vin rosu joaca un rol puternic”, crede editorialistul.

Nu este doar faptul ca alcoolul ii face pe oameni sa inlature inhibitiile sociale si sa devina exagerat de prietenosi. Mai degraba este vorba de faptul ca alcoolul declanseaza mecanismul cerebral implicat in construirea si mentinerea prieteniilor, sistemul endorfin, noteaza Robin Dunbar.

“Oamenii sunt asociati consumului de alcool inca din perioada preistoriei. Arheologi precum Patrick McGovern, de la Muzeul Universitatii Pennsylvania, au descoperit reziduuri de fermentare in vase de lut din China care au vechimea de peste 8.000 de ani. (…) Pentru oameni, (…), bauturile fermentate joaca un rol central in organizarea festivitatilor in intreaga lume, iar festivitatile sunt legate de prietenii. Probabil ca, din acest punct de vedere, alcoolul joaca un rol central.

Avem nevoie de prieteni, deoarece ei ne ofera ajutor la nevoie ori stiu sa ne asculte in mod empatic. Dar prieteniile au si alte avantaje. Una dintre cele mai mari surprize din ultimul deceniu au fost numeroasele studii care arata ca fericirea noastra, sanatatea si reactiile la boli – chiar si rapiditatea recuperarii si durata de viata – toate sunt influentate de numarul de prieteni pe care ii avem”, subliniaza Robin Dunbar, avertizand insa ca excesele in consumul de bauturi alcoolice sunt daunatoare.

“Sigur ca, la fel care orice lucru biologic, cine consuma alcool in mod excesiv va intra intr-o spirala negativa inainte de a-si da seama. Dar acest lucru este adevarat si despre mancare. Sarea, proteinele, grasimile si zaharul sunt bune, dar consumate in exces genereaza o serie de boli – diabet, obezitate, cancer, hipertensiune si altele. Acelasi lucru este valabil si in cazul consumului de alcool: cateva guri creeaza relaxare si sociabilitate, chiar ar putea fi benefice. Dar cine consuma prea mult plateste pretul”, atrage atentia editorialistul.

De altfel, potrivit unui studiu recent publicat de revista The Lancet, consumul de alcool constituie unul dintre principalii factori de imbolnavire si deces pe plan mondial. “La nivel mondial, consumul de alcool a fost in 2016 al saptelea factor de risc atat pentru decese, cat si din punctul de vedere al incapacitatii generate de boala (…) . La categoria de varsta 15-49 de ani, consumul de alcool era in 2016 principalul factor de risc, la nivel global, cu o rata a mortalitatii de 3,8% in randul femeilor si de 12,2% in randul barbatilor”, arata studiul.

ziare.com

Vezi si

Stresul termic dăunător pentru sănătate este în creștere în Europa

Europa se confruntă din ce în ce mai des cu episoade de căldură atât de …