Consumul variat de fructe si legume diminueaza riscul de declansare a cancerului pulmonar

31/08/10 ora:11:08pm

Consumul variat de fructe [i legume diminueaz\ riscul de declan[are a unor tipuri de cancer pulmonar în cazul persoanelor care fumeaz\, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite ale Americii, informeaz\ AFP.

“Chiar dac\ renun]area la fumat reprezint\ ac]iunea preventiv\ cea mai important\ în ceea ce prive[te reducerea riscului de declan[are a cancerului pulmonar, consumul mai multor variet\]i de legume [i fructe poate reduce [i el acest risc, indiferent de cantitate”, a declarat medicul H. Bas Bueno-de-Mesquita, de la Institutul Na]ional pentru S\n\tate Public\ [i Mediu din Olanda, coordonatorul cercet\rii.

Studiul, publicat în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, editat\ de Asocia]ia de cercet\ri împotriva cancerului din SUA, a fost efectuat pe un e[antion de 450.000 de europeni, dintre care 1.600 sufereau de cancer pulmonar.

Riscul de carcinom pulmonar cu celule scuamoase s-a dovedit a fi considerabil mai mic în cazul voluntarilor care consumau o varietate mare de fructe [i legume.

Potrivit autorilor, varietatea de fructe [i legume consumate pare a fi mai important\ decât cantitatea în ceea ce prive[te prevenirea acestui tip de cancer. Cercet\torii au studiat efectele consumului a 14 soiuri de fructe [i 26 de variet\]i de legume, indiferent dac\ acestea erau consumate în stare proasp\t\, uscat\ sau în conserve.

De[i numeroase lucr\ri precedente au eviden]iat deja influen]a consumului de fructe [i legume asupra riscului de apari]ie a cancerului, acesta a fost primul studiu care a reliefat importan]a avut\ mai degrab\ de varietatea de fructe [i legume consumate [i mai pu]in a cantit\]ii acestora.