Thursday , April 25 2024

Celule hepatice au fost obţinute din celule suşă provenind din piele

.

În măsura în care celulele ficatului, numite hepatocite, nu pot fi cultivate în laborator, efectuarea de cercetări asupra maladiilor hepatice este o sarcină extrem de dificilă, au explicat autorii acestui studiu, publicat în revista medicală americană The Journal of Clinical Investigation.

Prin reproducerea celulelor organului afectat, cercetătorii pot nu doar să determine cu precizie ceea ce se întâmplă în celula bolnavă, ci şi să testeze eficienţa unor noi terapii pentru maladia în cauză.

Medicii speră ca această tehnică genetică să conducă în viitorul apropiat la punerea la punct a unor tratamente direcţionate şi personalizate. O astfel de terapie celulară va permite, totodată, după ce celulele bolnave vor fi însănătoşite, transplantarea acestora în ficatul pacienţilor.

În plus, acelaşi procedeu ar putea fi utilizat pentru a crea un model celular pentru alte organe, cu aceleaşi rezultate terapeutice.

Studiul a fost coordonat de medicul Ludovic Vallier, de la Centrul de medicină regenerativă din cadrul Universităţii Cambridge din Marea Britanie.

Acest succes a fost înregistrat în momentul în care în Statele Unite ale Americii s-au “inflamat” din nou dezbaterile privind testele medicale efectuate pe celule suşă embrionare umane, după ce un judecător federal a blocat, luni, proiectele finanţate prin fonduri federale, în urma unei proceduri judiciare ce a fost iniţiată de câteva organizaţii creştine.

În opinia acestor organizaţii, aceste cercetări distrug viaţa umană, deoarece embrionul este o fiinţă umană.

Majoritatea oamenilor de ştiinţă consideră că cercetările efectuate pe celule suşă embrionare umane sunt de neevitat, deoarece acestea deţin capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă din organism.

Pentru lucrările lor în domeniul maladiilor hepatice, cercetătorii britanici au prelevat mici eşantioane de piele de la şapte pacienţi suferind de câteva boli hepatice ereditare şi alte mostre de la trei persoane sănătoase.

Cercetătorii au extras celule din acele mostre de piele şi le-au reprogramat pentru ca acestea să devină celule suşă adulte. Autorii studiului le-au folosit apoi pentru a produce celule hepatice suferind de câteva maladii hepatice. Ei au folosit aceeaşi procedură pentru a crea celule hepatice sănătoase, din eşantioanele prelevate de la cele trei persoane sănătoase.

“Ţinând cont de penuria de donatori de organe – de ficat, în acest caz -, dezvoltarea unor alternative este urgentă”, consideră medicul Tamir Rashid, de la Universitatea Cambridge, unul dintre autorii studiului.

Maladiile hepatice reprezintă a cincea cauză de deces în ţările dezvoltate, iar rata de mortalitate provocată de aceste boli este în creştere.

Vezi si

Cel mai îndepărtat obiect fabricat de oameni transmite din nou din spațiu către Pământ

Sonda Voyager-1 transmite din nou date spre Pământ. Luni de zile, NASA nu a mai …