Friday , March 29 2024

Cel mai ASCUNS secret despre ţigara electronică

tigara-electronica

Mulţi fumători încearcă să renunţe la tutun folosind ţigările electronice, despre care se crede că ar fi mai puţin nocive decât cele clasice. Totuşi, acestea sunt mult mai rele decât s-ar fi crezut şi cresc, de fapt, dependenţa de nicotină, în loc să ajute la înlăturarea ei, potrivit unui studiu recent.

Ţigara electronică pare a fi cea mai simplă modalitate de a renunţa la fumat. Cel puţin aşa cred fumătorii înrăiţi, care nu pot renunţa la nicotină dintr-o dată şi apelează la aceste dispozitive cu nicotină lichidă în speranţa că le va uşura lupta contra dependenţei de tutun sau de simplul gest de a duce ţigara la gură.

Totuşi, un studiu recent dezvăluie un secret bine ascuns de producătorii de ţigări electronice: acestea cresc de fapt dependenţa de nicotină, în loc să o înlăture.

Studiul, realizat pe bolnavi de cancer care foloseau ţigări electronice în locul celor din tutun, arată că aceştia nu au şanse mult mai mari de a renunţa la fumat faţă de fumătorii de ţigări normale. De fapt, utilizatorii de ţigări electronice care intrau în programe de renunţare la fumat erau chiar mai dependenţi de nicotină decât fumătorii de ţigări din tutun.

Descoperirea, publicată în revista Cancer, ridică mari semne de întrebare cu privire la potenţialele beneficii ale ţigărilor electronice pentru cei care suferă de această maladie şi care ar trebui să renunţe la fumat.

Doctorul Jamie Ostroff, de la Memorial Sloan Kettering Cancer Centre din New York, şi colegii săi au efectuat un studiu pe 1074 de bolnavi de cancer care au fumat şi care au fost incluşi, între anii 2012 şi 2013, într-un program de renunţare la acest viciu. În timp, cercetătorii au observat o triplare a “consumului” de ţigări electronice, de la 10,6%, la intrarea în program, la 38.5%.

La integrarea în program, utilizatorii de ţigări electronice erau mai dependenţi de nicotină decât ceilalţi fumători şi prezentau un risc mai mare de a fi diagnosticaţi cu cancer pulmonar, cerebral sau la gât. La încheierea programului, ei prezentau acelaşi risc ca fumătorii “clasici” de a se reapuca de fumat. Rata de abstinenţă pe şapte zile era doar puţin mai mare la fumătorii “electronici”, 44,4%, faţă de cei obişnuiţi (43,1%).

Autorii studiului admit, totuşi, că pentru confirmarea datelor obţinute de ei este nevoie de cercetări mai amănunţite.

 

 

Vezi si

Dr. Cobuz: Alimentația în post

Dacă pornim de la explicația cuprinsă în DEX- postul reprezintă interdicția de a mânca unele …

One comment

  1. Tigara electronica NR1

    Robert West, director al departamentului de cercetare a tutunului, din cadrul Universitatii Collage Londra, a declarat ca studiul nu a fost in masura sa aprecieze daca, pentru pacientii fumatori care sufera de cancer, tigara electronica este o metoda benefica „deoarece testarea a inclus doar pacienti care au folosit tigara electronica si care nu au reusit sa renunte, astfel toti cei care au reusit sa renunte au fost exclusi.”