Friday , April 19 2024

Cat de periculoase pot fi somniferele pentru sanatate?

Unele somnifere conțin difenhidramină, aceasta fiind un medicament anticolinergic, ceeea ce înseamnă că blochează activitatea unei substanțe chimice numită acetilcolină. Acetilcolina joacă un rol important în activarea musculară și în funcțiile creierului corelate, cum ar fi vigilența, învățarea și memoria. Ca urmare a acestui efect de blocare, medicamentele pot duce la apariția constipației, confuziei și a altor efecte secundare, care afectează mai ales adulții în vârstă.

De exemplu, în cazul bărbaților cu afecțiuni ale prostatei, medicamentele anticolinergice pot duce la retenție urinară sau la probleme cu golirea vezicii urinare. O persoană care se confruntă cu această problemă s-ar putea să nu își dea seama că este din cauza pastilelor pe care le ia noaptea pentru a dormi, așa că poate omite să-i spună doctorului. În acest fel, îi poate fi prescris un alt medicament pentru a trata afecțiunea vezicii. Noul medicament poate avea alte efecte secundare, așa că vor mai fi adăugate alte pastile pentru a le rezolva și pe acelea. În acest fel, medicamentele pe care le ia un pacient și numeroasele efecte secundare se pot înmulți rapid.

Există îngrijorări și cu privire la un alt risc mai grav asociat cu aceste medicamente pentru somn. Dovezile în creștere arată că utilizarea pe termen lung pare să crească riscul de demență. Și cu cât consumul e mai ridicat, cu atât mai mare este și riscul. Un studiu din 2015, publicat în JAMA Internal Medicine, a descoperit că oamenii care au luat în mod regulat o cantitate de substanțe din două pastile de somn regăsită la anumite branduri aproximativ o dată sau de două ori pe săptămână au prezentat un risc semnificativ de demență.

Continuarea pe eva.ro

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …