Friday , March 29 2024

Ca-n filmele cu zombie: Pacientii in moarte cerebrala ar putea fi “readusi la viata”

medic

O companie de biotehnologie din SUA a obtinut autorizatia sa faca un studiu care se anunta foarte controversat: va folosi 20 de pacienti in moarte cerebrala al caror sistem nervos va fi stimulat in mai multe feluri in incercarea de a le reactiva creierul.

Scopul experimentului, care va incepe anul viitor, este sa se afle daca oamenii pot fi macar partial readusi la viata. Deocamdata nu se poate spune nici cat de realist sau intemeiat este acest experiment, scrie iflscience.com.

Din echipa care va realiza experimentul pentru Bioquark Inc. face parte doctorul Calixto Machado, membru al Academiei Americane de Neurologie, si un cunoscut cercetator in domeniu, care a facut multe cercetari si a publicat numeroase lucrari despre moartea cerebrala.

Specialistii vor testa mai multe metode de stimulare a sistemului nervos al pacientilor aflati in moarte cerebrala, ale caror corpuri ar ceda daca nu ar fi conectati la aparate. Astfel, le vor fi injectate celule stem in creier, anumite substante in maduva spinarii si le vor fi aplicate tehnici de stimulare nervoasa, care sunt folosite pentru a trezi oameni din coma. Dupa aplicarea fiecarei tehnici, activitatea creierului va fi monitorizata timp de cateva luni, urmarindu-se daca sunt semne de reactivare, in special in ceea ce priveste controlul respiratiei si batailor inimii.

Atunci cand un pacient este in coma, neuronii pot raspunde la stimularea electrica, dar in moarte cerebrala, celulele nervoase degenereaza. Astfel, pentru a produce “invierea”, cercetatorii trebuie sa determine regenerarea lor, si aici intervin celulele stem.

Rolul acestora este ca, odata injectate in organism, sa se dezvolte sub forma oricarui tip de celula din corpul uman. Pana acum s-au facut progrese in regenerarea unor tesuturi din inima, pancres, ochi si chiar din creier cu celule stem, dar mai este cale lunga pana cand acestea vor inlocui pur si simplu orice tip de celule moarte.

Probele pentru desfasurarea experimentului vor incepe la Spitalul Anupam din Rudrapur, in India.

“Este o perspectiva a noastra pe termen lung ca este posibila o recuperare completa a pacientilor in acest stadiu, desi nu pe acest lucru ne vom concentra in acest studiu. Dar va fi eventual o punte”, a spus Ira Pastor, CEO al Bioquark Inc.

Vezi si

Dr. Cobuz: Alimentația în post

Dacă pornim de la explicația cuprinsă în DEX- postul reprezintă interdicția de a mânca unele …