Thursday , April 25 2024

Arahidele și alergiile. Noile recomandări dau peste cap tot ce se știa

Close up of tasty and fresh peanuts

Pentru a nu expune copiii la riscul de alergii, este bine să nu li se dea alune sau arahide până la vârsta de cel puțin trei ani. Asta li se spunea, în general, părinților. Restricția – bazată pe recomandările din anul 2000 ale Academiei Americane de Pediatrie – se justifica prin argumentul că introducerea prematură în alimentația celor mici a arahidelor ar putea reprezenta un risc sever, chiar letal, din cauza reacțiilor alergice pe care le pot declanșa.

Această argumentație este acum dată peste cap. Oamenii de știință au ajuns la concluzia exact opusă: introducerea timpurie în alimentație a arahidelor ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării ulterioare a unei alergii.

Tot mai mulți doctori și grupuri medicale au ajuns să sprijine această idee, însă exista încă o confuzie în privința copiilor care pot fi expuși la acest aliment, a vârstei optime și asupra modalității în care li se pot da alune sau arahide, dat fiind că există riscul de a se îneca, dacă sunt consumate ca atare. Joi, Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA a dat publicității un set de recomandări oficiale și detaliate pentru pediatri și alergologi.

Documentul include trei seturi de recomandări referitoare la riscul pentru ca un copil mic să dezvolte alergie la alune.

Cei care prezintă cel mai înalt grad de risc sunt bebelușii care dezvoltă eczeme grave – piele inflamată, cu mâncărimi, roșie și crăpată – sau care au alergie la ou. Sau și una, și alta.

În al doilea grup sunt copiii care fac eczeme ușoare până la moderate.

Iar cei considerați cu riscul cel mai mic sunt cei care nu fac deloc eczeme sau alergii alimentare.

Aceste recomandări vin în condițiile în care numărul copiilor americani care au dezvoltat alergii la alimente din grupa arahidelor a crescut de patru ori în ultimii 13 ani, iar alergiile la arahide afectează 2 la sută dintre copiii americani. Majoritatea școlilor interzic alimentele cu arahide, iar fabricanților li se cere să scrie pe etichetă dacă alimentul respectiv conține alune sau a fost procesat pe o linie tehnologică ce prelucrează și astfel de produse. Iar prețul unui medicament folosit pentru tratarea reacțiilor alergice severe a crescut atât de mult (până la 650 de dolari), încât a devenit subiect de dezbatere politică.

Noua teorie despre arahide a plecat de la observația că, prin cultura țării, în Israel, copiilor li se dau foarte devreme diferite tipuri de preparate cu alune/arahide, iar incidența alergiilor în rândul copiilor din Israel este mai mică decât, de pildă, a copiilor israelieni crescuți în Marea Britanie.

S-a făcut un studiu pe 640 de copii considerați cu risc mare de a dezvolta alergii la alune. Cei care au consumat regulat alune de la o vârstă mică au avut cu 81 la sută mai puține șanse de a dezvolta alergia până la vârsta de 5 ani. În prezent se fac studii similare pentru nuci și ouă, dar probabil rezultatele vor fi publicate după câțiva ani.

Copiii care fac eczeme produc mulți anticorpi imunoglobulină E, cu rol în alergiile alimentare, febra fânului și astm. Acești copii, considerați cu cel mai mare risc de a face alergie, trebuie testați la reacția la arahide cel mai devreme la 4-6 luni. Este bine ca atunci când li se dă pentru prima dată să fie deja în cabinetul unui doctor. E recomandabil, de asemenea, ca înainte de acest pas să-i fie făcute analize de sânge și o testare alergică, însă acestea nu dau întotdeauna rezultate fiabile.

Celor din grupa a doua de risc li se pot da arahide de la șase luni, acasă, în timp ce pentru grupa a treia de risc nu există restricții, dar este recomandabil, totuși, să li se dea tot de la șase luni.

Părinților li se recomandă ca introducerea arahidelor în alimentație să nu se facă înainte de a fi început diversificarea cu piureuri de legume și biscuiți.

Introducerea în alimentație a unui aliment nou trebuie se se facă în momentul în care copilul este sănătos și trebuie ca un adult să-i monitorizeze starea în următoarele două ore, pentru a vedea dacă apare vreun semn de reacție alergică.

Nu i se vor da arahide întregi sau o linguriță întreagă de unt de arahide de la început. Și se va ține seama și de disponibilitatea copilului de a încerca alimentul cel nou.

Semnele de alergie pot fi înroșire, vomă, tuse, dificultăți la respirație sau aparența de copil letargic.

Cum administrăm. Untul de arahide se poate subția cu apă sau poate fi vorba de făină sau praf de arahide amestecat în piure de fructe sau legume sau un biscuite/pufulete cu arahide înmuiat în apă sau nu, în funcție de vârsta și de preferințele copilului. Oferiți-i preparatul copilului pe vârful unei lingurițe. Așteptați zece minute. Dacă după acest prim contact cu alimentul nu apare nicio reacție alergică, dați-i porția rămasă încetul cu încetul.

(sursa: The Washington Post)

Vezi si

1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice

Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu …