Friday , March 29 2024

Ambulatoriul de Diabet Zaharat din cadrul Spitalului Județean Suceava marchează Ziua Mondială a Diabetului

diabet cobuz

Diabetul zaharat  este o stare patologică extrem de importantă, având în vedere prevalența sa, impactul negativ pe care îl are asupra duratei de viață, asupra calității acesteia, precum și costurile extrem de ridicate pe care le implică. Datele din literatură evidențiază o dinamică impresionantă a creșterii prevalenței diabetului zaharat în întreaga lume. Dacă, în 1990, în lume erau înregistrate 125 de milioane de persoane cu diabet, în anul 2006, numărul lor a ajuns la 246 de milioane, iar în anul 2025 se prognozează peste 330 de milioane de pacienți cu diabet zaharat. Creșterea va fi proporțional mai importantă în țările subdezvoltate și în curs de dezvoltare (creștere de 170%), în care numărul pacienților cu diabet urmează să crească de la 84 de milioane la 228 de milioane, față de țările dezvoltate din punct de vedere economic, unde există un ritm de creștere mai mic (aproximativ 42%), de la 51 de milioane la 72 de milioane. În realitate, incidența și prevalența diabetului zaharat depășesc datele existente în literatură, un mare număr (20-50%) dintre diabetici rămânând diagnosticați, procentul fiind chiar mai mare la vârstnici (se afirmă că la fiecare pacient cunoscut cu diabet mai există cel puțin unul nediagnosticat).

Diabetul zaharat reduce durata și calitatea vieții, reprezentând a cincea cauză de deces la nivel mondial. Prezența acestei boli scade speranța de viață, în medie cu 12-14 ani, însă aceasta este cu atât mai redusă, cu cât vârsta la care a debutat diabetul este mai mică. Din cauza caracterului permanent și complexității managementului, a frecvenței complicațiilor si comorbidităților, respectiv a costurilor foarte mari, rezultate din diagnostic, prevenție și scăderea productivității, cheltuielile impuse de această boală sunt foarte mari. În țările dezvoltate, europene și nord-americane, pentru îngrijirea diabetului se atribuie 5-10% din totalul bugetului pentru sănătate, fondurile alocate fiind de 2-3 ori mai mari, decât în cazul pacienților fără diabet. Costul mediu per pacient crește de 1,7 până la 3,5 ori în prezența complicațiilor. În SUA, cheltuielile pentru diabet, în anul 2002, au fost estimate la 132 miliarde de dolari, în 2007, la 174 miliarde de dolari, iar în 2020 vor fi de 192 miliarde de dolari.diabet cobuz2

În România, managementul diabetului zaharat este asigurat de Programul Național de Diabet, pentru toți cei aproximativ 500.000 de pacienți, dintre care aproape 100.000 tratați cu insulină. La nivelul județului Suceava sunt înregistrați peste 37000 de pacienți care suferă de aceasta afecțiune. Diabetul afectează toate vârstele: la Suceava pe parcursul anului 2017 s-au înregistrat 3 cazuri noi pentru copii cu vârsta până la 4 ani și 10 cazuri noi pentru copii peste 4 ani. În România, managementul diabetului zaharat este organizat într-o manieră supercentralizată, bazată (aproape) în exclusivitate pe cabinetele deservite de diabetologi, în timp ce rețeaua medicilor de familie este angrenată într-o măsură mică. Acest mod de îngrijire are avantajul calității terapiei – element esențial al managementului –, dar și dezavantajele ce decurg din scurtcircuitarea medicinii primare, cea care ar trebui să cunoască pacientul (de multe ori o și face), în întregul său potențial patologic. Pe de altă parte, spitalizarea este implicată într-o prea mare măsură, în comparație cu alte țări, ceea ce, probabil, se va schimba, în viitorul apropiat: diabetul zaharat fiind o boală aproape exclusiv de ambulatoriu, cu excepția urgențelor metabolice (hipoglicemie, comă diabetică) extrem de rare în acest moment.

În prezent, medicul diabetolog este singurul abilitat să efectueze întregul management al diabetului zaharat și, de aceea, el lucrează în condiții de supraaglomerare și de responsabilitate maximă. Pacienții trebuie să simtă aproape medicul, care ar trebui să fie asemănător cu un antrenor (care le oferă persoanelor cu diabet abilitățile necesare pentru a-și controla ei înșiși diabetul) și cu un ghid (care îi ajută să ia decizii informate despre viața cu diabet și care lucrează la crearea unui plan pentru atingerea controlului glicemic optim).costea consultatie

La nivelul Spitalul Județean de Urgente Suceava există un Ambulatoriu de specialitate pentru pacienții cu diabet zaharat, cu spații generoase (4 cabinete de consultații, o sala de așteptare încăpătoare, sală de educație) aflat sub coordonarea medicului Claudiu Cobuz. Zilnic sunt consultați peste 100 pacienți de către medicii care își desfășoară activitatea aici. Ambulatoriul de diabet zaharat preia peste 90% din cazuistica nouă (restul fiind cazuri mai grave ce necesită spitalizarea de la debut), având adresabilitate pentru întreg  județul Suceava, pe lună înregistrându-se între 70 și 90 cazuri noi.

În fiecare an, la 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Această zi are loc la nivel internațional, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății și a fost propusă în 1991 ca răspuns la creșterea alarmantă a frecvenței acestei boli. Inițiativa aparține Federației Internaționale de Diabet creată în anul 1950, la care au aderat aproape toate țările lumii. Evenimentul are drept scop să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet zaharat, reprezentând și o manieră de implicare și de informare a publicului. Anul acesta tema de discuții este ,,Femeile și Diabetul: dreptul nostru la un viitor sănătos.” Conform Federației Internaționale de Diabet (IDF) există peste 199 milioane de femei care au diabet la nivel mondial, estimându-se că se va ajunge până la 313 milioane în anul 2040. 1 din 10 femei trăiește cu diabet, iar multe dintre aceste nu au acces la educație, tratament sau îngrijire. Femeile cu diabet zaharat tip 2 au un risc de zece ori mai mare de a suferi de boli cardiovasculare, iar cele care suferă de diabet zaharat tip 1 au un risc ridicat de a pierde sarcini sau de a naște copii cu malformații.

Ambulatoriul de Diabet din cadrul Spitalului Județean Suceava, coordonat de dr. Claudiu Cobuz, marchează ziua mondială a diabetului prin dozarea gratuită a hemoglobinei glicozilate pentru persoanele cu diabet zaharat, care știu că au alături echipa medicală de îngrijire, care are nu numai un rol strict curativ ci și educativ, care induce comportamente pozitive, care motivează pentru respectarea indicațiilor, ajută în integrarea familială și socială.

Vezi si

O companie din China vrea să producă o mașină zburătoare cu ajutorul unei tehnologii europene

O companie din China va încerca să producă o mașină zburătoare cu ajutorul unei tehnologii …