Thursday , April 18 2024

Alimentaţia sănătoasă

Starea de nutriţie a populaţiei este dependentă de mediul socio-economic şi politic, de mediul familial, de cultura locală, de accesul la servicii şi programe, tehnologii şi resurse. De aceea pentru a implementa un program de nutriţie preventivǎ sau curativǎ şi a avea succes cu fiecare persoană în parte, trebuie să existe un background educaţional nutriţional în populaţie, care se formează prin crearea politicilor de sănătate publică, crearea unor medii cu rol de susţinere, întărirea acţiunilor comunitare, dezvoltarea cunoştinţelor personale (educaţie nutriţională din clasele primare), reorientarea serviciilor sanitare (spre prevenţie).

Terapeutica medicală nutriţională a devenit în ziua de azi un domeniu de mare actualitate, extrem de dinamic. Este dovedit, de asemenea, că intervențiile nutriționale sunt benefice în profilaxia şi tratamentul bolilor cronice. Schimbarea comportamentului alimentar şi convingerea populației să adopte un stil de viață sănătos trebuie să constituie o direcție strategică a politicii de sănătate pe termen lung. De asemenea creşterea explozivă a bolilor metabolice populaţionale a creat necesitatea tratamentului şi mai ales a profilaxiei nutriţionale a acestora. Obezitatea reprezintă un important factor de risc cardiovascular, atât prin ea însăşi cât şi via diabet zaharat tip 2, asocierea frecventă stând la baza conceptului de „diabesity”. Această tendinţă este universală, determinată fiind de creşterea ponderală ca urmare a „modernizării” stilului de viaţă prin sedentarism şi alimentaţie hipercalorică.

Fiecare ţară trebuie să aibă implementat un ghid de alimentație sănătoasă, deoarece acesta asigură normele alimentare, legate de stilul de viaţă, ghid  ce poate fi utilizat ca metodă eficientă de comunicare, este stimul pentru planificarea, implementarea şi evaluarea strategiilor privitoare la impactul stilului de viaţǎ asupra sănătăţii publice. Politicile naţionale nutriţionale şi alimentare trebuie să ducă la stimularea şi susţinerea producerii şi consumului unor alimente valoroase nutritiv, promovarea unor obiceiuri alimentare adecvate şi a unui stil de viaţă sănătos, la reducerea deficienţelor în micronutrienţi (ex. vitamina A, ac.folic, fier, iod, calciu) la grupurile susceptibile, reducerea consumului excesiv al anumitor nutrienţi (ex. zahăr, grăsimi saturate şi trans, sodiu, alcool) şi a alimentelor dezechilibrate nutriţional.

Obiective prioritare în termeni de sănătate publică sunt: creşterea consumului de fructe şi legume; creşterea consumului de alimente bogate în calciu; reducerea aportului de lipide la mai puţin de 35% din aportul energetic zilnic; creşterea aportului de glucide complexe  la peste 50% din aportul energetic zilnic; reducerea consumului de alcool sub 20 g/zi; reducerea cu 25% a prevalenţei supraponderii şi obezităţii (IMC>25kg/m2) la adulţi, întreruperea creşterii prevalenţei obezităţii la copii; creşterea activităţii fizice zilnice, echivalând cu o jumătate de oră de mers rapid în plus pe zi; reducerea cu 10% a prevalenţei cariei dentare la copii.

În ţara noastră, ca şi în lume, comportamentul alimentar al populaţiei a fost influenţat negativ  de schimbările economice şi sociale. Este dovedit ştiintific că stilul de viață modern este un factor de risc major in producerea bolilor metabolice si degenerative.

Organizația pentru Alimentație şi Agricultură a Națiunilor Unite a declarat, în 1979, 16 octombrie ca zi mondială de luptă împotriva foametei şi sărăciei. Astfel, la acesta dată se organizează pe mapamond evenimente de solidaritate împotriva foametei, precum şi pentru a atrage atenția asupra unei alimentații sănătoase. În România există Legea nr. 47/2016 privind instituirea zilei de 16 octombrie – Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare în care se stipulează culoarea galbenă drept culoare specifică a zilei.

Semnificaţiile Zilei Mondiale a Alimentaţie sunt multiple, ele fiind revalorificate şi îmbogățite o dată cu fiecare sărbătorire şi aducere a evenimentului în actualitate. Calitatea alimentaţiei zilnice reprezintă unul dintre importantele principii de respectat alături de toate celelalte care concură la trăirea unei vieţi frumoase şi sănătoase pentru fiecare dintre noi. Un alt factor deosebit de important si determinant care influențează evoluția populației este asigurarea calităţii şi protecției mediului în care populația trăieşte. Marcarea acestei zile reprezintă şi un binevenit semnal, un îndemn pentru fiecare dintre noi pentru a acţiona unitar şi a ne implica în protecţia mediului înconjurător, în salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare.

MESAJE CHEIE ALE CAMPANIEI în anul 2019: Împreună să păstram planeta verde! Lupta contra risipei alimentare este o urgenţă mondială. Cumpărând cu chibzuință salvam planeta. Donați ce nu consumați! Folosiți surse de apa şi materii prime sigure!

 

 Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Lector universitar, Doctor în ştiinţe medicale

Email: [email protected]

 

 

Vezi si

NASA are ambiții mari pentru Marte, dar se confruntă cu probleme bugetare pe Pământ

Chiar și în spațiu trebuie să se facă economie: NASA caută modalități pentru a aduce …