Friday , March 29 2024

Viitorul Moldovei depinde de un singur mandat

În urma comunicării votului din străinătate, coaliţia PLDM, PDM, PL însumează 60 de mandate, cu unul mai puţin decât este necesar pentru desemnarea şefului statului. Rezultele finale vor fi anunţate în cursul acestei zile.
Un singur mandat va decide dacă preşedintele Republicii Moldova poate fi desemnat de actuala alianţă de la Putere. Potrivit rezultatelor obţinute după numărarea a 95,4% din voturi,  PCRM – are 40,5%, PLDM – 28,7%, PD – 12,9%, PL – 9,3%.
Acest lucru înseamnă că PCRM are,  după numărarea a 95,4% din voturi, 44 de mandate în noul Parlament, PLDM – 31, PDM – 15, iar PL – 11. La acestea se adaugă mandatele obţinute de formaţiunile politice la votul din străinătate, potrivit cărora PLDM are 2 mandate şi PL, un mandat. Balanţa va fi înclinată de cel de-al patrulea mandat, care va fi primit fie de PDM, în acest caz putând fi desemnat şi un preşedinte, fie de PCRM, iar în acest caz va fi stabilit doar Guvernul şi preşedintele Parlamentului.
Singura cale de desemnare a preşedintelui, în cazul în care ultimul mandat ar reveni comuniştilor, ar fi o alianţă a acestora. Potrivit analistului politic Igor Boţan este posibil ca Partidul Democrat, în anumite condiţii, să prefere să facă alianţă cu Partidul Comuniştilor. “Nu este exlusă şi o alianţă dintre Partidul Liberal Democrat şi o parte dintre Partidul Ccomuniştilor.  Eu cred că probabilitatea alegerii preşedintelui este foarte mare. Sunt absolut convins că această dată nu va exista blocaj instituţional”, a declarat Boţan.
Directorul Asociaţiei de Politică extrenă de la Chişinău, Victor Chirilă, a declarat pentru RFI că PLDM, PDM şi PL sunt sortite să meargă mai departe împreună, după alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, “cu riscul de a avea în viitorul apropiat alegeri”. “S-a speculat foarte mult în ultimul timp că Partidul Democrat ar putea face o alianţă cu Partidul Comuniştilor, dar aici sunt totuşi câteva obstacole. Vladimir Voronin a declarat că nu va accepta ca Marian Lupu să fie ales preşedinte al Republicii Moldova, în acelaşi timp se ştie că există anumite probleme, neînţelegeri între finanţatorul principal al Partidului Democrat şi familia Voronin, deci ar fi nişte probleme, dar asta nu înseamnă că negocierile nu vor fi posibile, dacă vor fi şi presiuni din Est”, a spus Chirilă.
Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că este deschis spre negocieri cu alte partide, pentru a crea o majoritate parlamentară, acceptând atât varianta Partidului Democrat, dar și cea a Partidul Liberal Democrat, scrie Unimedia. ”Cel mai real este să începem discuțiile cu Partidul Democrat, pentru că împreună ne apropiem de pragul pentru a alege președintele țării” , a spus Voronin, menționând că nu exclude negocieri nici cu liberali-democrații, unicul partid cu care, în sumă, ar putea avea 61 mandate în viitorul Legislativ. Acesta însă, a exclus orice colaborare cu Partidul Liberal, exlicând că ”nu este vorba de principiile comuniste de care se conduce, ci de prinicipiile elementare ale statalității”.
Pentru desemnarea şefului statului  este nevoie de o majoritate de 61 de voturi. (realitatea.net)

Vezi si

O dronă militară ar fi căzut azi-noapte în Insula Mare a Brăilei

O operațiune de căutare a Armatei Române are loc într-o zonă din Insula Mare a …

2 comments

  1. Un ziar prost informat. Cititi mai bine rezultatele de la alegerile din R.Moldova. Mintiti cititorii. AIE NU A ACUMULAT 60 DE VOTURI. Umblati numai dupa senzatii ieftine.