Tuesday , April 23 2024

Vaccinarea anti-TBC a fost sistata, dupa ce s-au constatat reactii adverse la bebelusi

Ministerul Sănătății a decis sistarea vaccinării anti-TBC cu serul importat din Danemarca. MS a cerut o expertiză independentă, la care să participe și experți de la Organizația Mondială a Sănătății, pentru a se face o evaluare transparentă a acestei situații.
O comisie formată din medici din București și din țară s-a întrunit azi la Ministerul Sănătății pentru a decide dacă vaccinarea anti-TBC cu serul importat din Danemarca va continua. Întâlnirea a avut loc după ce zece nou-născuți au ajuns la spital cu tuberculoză, după ce au fost vaccinaţi tocmai împotriva bacilului.
Până acum, 443.000 de doze de vaccin au fost deja distribuite medicilor, iar mai mult de jumătate au fost deja folosite la imunizarea copiilor. La Institutul de Sănătate Publică au fost înregistrate 115 cazuri de copii cu reacții adverse.
Zece bebeluși au fost operați din cauza reacțiilor adverse grave
Zece nou-născuți au ajuns la spital cu tuberculoză, după ce au fost vaccinaţi tocmai împotriva bacilului care provoacă boala. Medicii spun că reacţiile adverse au fost atât de grave încât au fost nevoiţi să îi opereze pe bebeluşi.
Cadrele medicale atrag atenţia că efectele injectării serului apar chiar şi la câteva luni după vaccinare.
În ultimele zece luni, la Institutul „Marius Nasta” din Capitală au fost trataţi, din acelaşi motiv, alţi 50 de copii, iar la nivel naţional au fost înregistrate 115 cazuri.
Autorităţile estimează că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul danez. Situaţia este analizată şi la nivelul Ministerului Sănătăţii, dar fostul ministru Vasile Cepoi, actual consilier al premierului pe probleme de sănătate, susţine că nu sunt motive de panică.
Medic pediatru: Este mai bine ca vaccinurile să se prepare în ţara în care sunt aplicate
Gabriela Katona, medic primar pediatru, explică la Digi24 că vaccinul trebuie importat pentru că la noi în ţară – la Institutul Cantacuzino -, el nu se mai fabrică. „Întotdeauna am zis că e mai bine ca vaccinurile să se prepare în ţara respectivă, pentru că loturile au o particularitate de la ţară la ţară”, spune dr. Katona.
„Vaccinurile importate sunt testate pe copiii din ţara respectivă, de aceea reacţiile adverse care au loc în mod normal pot fi mai grave la copiii noştri. Referitor la aceste reacţii secundare, se va face o anchetă şi probabil că o să aflăm care este cauza”, a precizat medicul.
Vaccinarea anti-tuberculoasă este obligatorie. „Vaccinurile se prepară după tehnica combinărilor şi permutărilor: se iau mai multe bacterii, se fac nişte studii speciale, se cultivă şi apoi se introduc în organism”, explică medicul pediatru.
Reacţiile adverse sunt de trei feluri:
– Locale: în zona în care s-a făcut vaccinul. Pentru că acesta se face intradermic, adică sub piele, apare o „floricică”, cicatrice care atestă faptul că vaccinarea s-a facut corect.
– Reacţii generale: febră, mărirea unor ganglioni sau mărirea tuturor ganglionilor din organism; poate apărea chiar o reacţie generală, o formă de septicemie, atunci când starea generală se agravează, iar copilul trebuie internat şi tratat.
Dr. Gabriela Katona şi-a exprimat dorinţa că micuţii afectaţi vor face faţă reacţiilor adverse puternice şi că nu vor exista cazuri mortale sau cazuri cu sechele pe viaţă.
Pediatrul subliniază că vaccinarea este obligatorie. „Dacă nu există posibilitatea să redeschidem Institutul Cantacuzino şi să-l fabricăm noi (vaccinul – n.red.), să aducem. Dar trebuie testat. (…) Repet, întotdeauna au existat reacţii adverse.”
„De ce găsim acum mai multe cazuri sau de ce luăm acum în serios mai multe cazuri decât anul trecut? Este foarte simplu: Aceste reacţii post-vaccinale nu sunt neapărat complicaţii. Aceste complicaţii simple sunt oarecum fireşti, pentru că ele pot să apară la un interval de câteva săptămâni după ce copilul a fost vaccinat (la naştere) până la 11 luni. Deci era firesc să nu apară instantaneu acest lucru. (…) Atenţie, nu este vorba de reacţii alergice, ci sunt reacţii date de vaccinul respectiv, care este un vaccin mai puternic (noi spunem mai reactogen)”, a subliniat medicul Paul Stoicescu.
digi24.ro

Vezi si

PNL și PSD au rupt alianța la București. Firea și Burduja vor candida pentru Primăria București

Coaliţia PSD – PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar …