Friday , March 29 2024

Traian Băsescu despre accidentul aviatic: STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. STS poate localiza exact doar apeluri de pe telefonul fix

basescu1

Traian Băsescu a facut declaraţii de presă legate de concluziile şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe tema accidentului aviatic din Apuseni.
 
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:
-O declaraţi cu privire la capacitatea statului de a acţiona în situaţii de urgenţă. Duppă accidentul din Apuseni s-a creat în mod nedrept impresia că statul român nu este capabil să acţioneze în situaţii de rugenţă. Atunci când atribuţiunile au reclamat, am coordonat acţiunile statului român, cea mai mare parte dintre ele fiind implicat în mod curent şi în cazul unor accidente aviatice. Toate, fără excepţie, s-au finalizat cu atingerea obiectivelor: MApN, SRI, SIE etc s-au aflat în diverse situaţii ce ţineau de siguranţa naţională şi şi-au atins obiectivele.
-Statul român are capacitate să intervină în situaţii dificile. Ce a deosebit acţiunile de securitate naţională de cele de salvare a fost acţiunea de coordonare. Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare. De aceea a fost un eşec, după cum a declarat şi Ponta.
-Este o minciună că STS trebuia să localizeze epava. Nu are nici echipamentele, nici atribuţiile să o facă. STS preia informaţiile de la companiile de telefonie mobilă. STS poate localiza exat locul când apelul se face de la telefon fix. Ceea ce STS primeşte şi trasnmite imediat către structurile ce trebuie informate este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă era de circa 200 km pătraţi. Coordonatele foarte apropiate ale locului accidentului ar fi trebuit furnizate de Centrul de Supraveghere de la Moscova dacă apelul ar fi fost lansat de la bordul aeronavei prăbuşite. Apelul nu a fost lansat.
-STS nu are nici un mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună. Operatorii de telefonie din România nu dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică.
-Cei care au propagat minciuna: oameni politici şi oameni care au apărut la televizor.
-Repet, când se face o coordonare interinstituţională, instituţiile sunt capabile să facă faţă oricărui tip de acţiune.
-Este un volum enorm de informaţii strânse şi dacă s-ar fi lucrat instituţional şi la Ministerul de Interne s-ar fi constituit comandamentul, când pui la un loc informaţiile de la STS, SRI, alt operator decât cel care a furnizat prima informaţie. La un moment dat, pe un telefon s-a mai prin un semnal. Dacă se puneau şi infornaţiile de la ROMATSA şi Aviaţia Militară, localizarea s-ar fi făcut mai devereme. Comandamentele nu s-au constituit nici la MAI, nici la Ministerul Transporturilor. Localizarea se putea face în 30-35 de minute.
-Cazul este în ancheta Parchetului. Vreau să cred că vom avea răbdare până la terminarea anchetei procurorilor până vom primi un punct de vedere avizat şi baza pe lege pe respectarea sau nerespectarea regulamentelor de intervenţie în astfel de situaţii.
-Lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor. Am atenţionat asupra acestui lucru. Dacă de dragul că a arăta populaţiei că facem ceva, deteriorăm un sistem ce ar fi funcţionat dacă s-ar fi respectat legea, nu vom culege decât rezultate negatice. În viitorul imediat, trebuia doar să respectăm regulamentele în vigoare.
-La terminarea CSAT, vă pot spune că deşi s-a prezentat legea după care funcţionează STS şi protocoalele, a fost şi punctul de vedere al SRI ce a confirmat faptul că STS nu are capabilităţi mai mari decât să arate perimetrul în care ar putea fi detectată o aeronavă pe baza telefoanelor mobile.
-Primul-mionistru a cerut destituirea directorului STS şi trecerea Serviciului la Ministerul de Interne. opriş nu este om politic şi nu-l pot trata ca pe un om politic ce poate fi schimbat ca să dea bine. A făcut carieră militară şi nu-mi pot permite să-mi bat joc de ei de dragul politicului. Aş face o similitudine cu ce face Guvernul cu prefecţii. deszăpezirea s-a făcut de oamenii aceştia prin lungi comandamente la TV, penibile de multe ori, menite să acopere doar faptul că nu există utilaje de intervenţie. Să dai afară prefecţii când contractele le fac preşedinţii CJ cărora nu li s-a putut spune o vorbă, CNADR nu i s-a putut spune o vorbă. Mi se pare dezonorant acest mod de a lucra, când ei ştiu că toate contractele sunt făcute la preşedinţii CJ, CNADR a făcut achiziţii de servicii, iar ei se pretează la executarea prefecţilor. Structurile de securitate naţională nu pot intra în această morişcă a execuţiilor nefondate.
-N-aş avea nici un menajament pentru un şef de serviciu ce ar greşi, dar aici suntem în faţa unei mari minciuni publice, că STS ar fi putut identifica locul exact al epavei.
-Acest subiect nu trebuie politizat, am făcut declaraţia pentru că se impunea ca urmare a deciziei CSAT. Dacă există cineva ce poate dovedi că STS are capabilităţi mai mari decât cele prezentate, nu stau nici o clipă pe gânduri pentru cererea de destituire a directorului Opriş, dar nu ne face bine să minţim. Alte instituţii aveau capabilităţi şi dacă stăteau la aceeaşi masă, ar fi fost descoperită aeronva mult mai devreme.
-Am mai observat că persoane neautorizate au transferat atribuţii de coordonare către oameni ce nu aveau aceste atribuţii. A fost o hărmălaie, din acest motiv acei oameni nu au putut fi ajutaţi. Responsabilitatea MAI, a Ministerului Transportului, a celui care coordona comandamentul de la Ministerul de Interne nu poate fi ignorată.
-Structurile statului trebuiesc cunoscute. A propos de prefecţi: mascarada televizată a comandamentelor nu face decât să fie o acoperire pentru banii nemeritaţi şi nemunciţi ce se vor da firmelor cu contracte de deszăpezire şi în locul lor au fost scoase armata şi jandarmeria. Propun ca aceşti bani să fie daţi înapoi armatei şi jandarmeriei.

Vezi si

Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom avea o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru

Există un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, România să aibă o aderare completă …