Tuesday , April 16 2024

Tragedie Colectiv. Reacţia se bun simt a unui preot în urma mesajelor impotriva "rockerilor satanisti"

altar

Un preot este indignat de comportamentul unor români care au au luat în râs tragedia și care au spus că tinerii din club erau sataniști. El a scris pe pagina sa de socializare un mesaj în care îi îndeamnă pe tineri să fie mai buni în astfel de momente. De altfel, printre cei care au stârnit revolta s-a aflat şi Gigi Becali, acesta a spus că rockerii fac spectacole sataniste.
Revoltat de atitudinea unor tineri care s-au exprimat batjocoritor cu privire la tragedia de vineri noaptea, un preot i-a criticat aspru.
“Ultimele evenimente, oricât de tragice ca dimensiuni ar fi, nu mă pot întrista mai mult decât atitudinea unor creștini ortodocși, și nu numai. Batjocoresc fără nici un pic de rușine moartea groaznică a unor oameni. Indiferent cine ar fi acei oameni, ce au făcut, un bun creștin nu se poate bucura grotesc de moartea unor ființe, unor creații ale Domnului. Nu știu acum cine-s mai răi, cei care-și pun măști cu demoni, ori cei care se comportă ca niște demoni, tot având pe Dumnezeu în cuvinte. Cine-s mai răi? Cei ce sărbătoresc Halloween-ul sau cei aruncă cu dispreț și batjocoră în moartea unor oameni, profitând de tragedie să-și exprime propriile idei. Indiferent pentru ce militezi, astăzi trebuie să învățăm să ne apropiem aproapele, să fim oameni, înainte de toate. Este un comportament nerușinat și josnic! Să ne rugăm pentru cei plecați dintre noi, nu să-i judecăm noi, pământenii!”, a scris preotul pe pagina de Facebook.
An terior, un alt preot, si nu numai el, a stârnit controverse în mediul online după ce a judecat tinerii care se aflau vineri seară în Clubul Colectiv din Capitală. Acesta a scris pe contul său de Facebook că „faptul că au murit mulţi tineri ascultând muzică macabră (ca să nu spun satanică) poate fi văzut ca o pedeapsă de la Dumnezeu”. În plus, preotul Filotheu Bălan a scris că nu toți morții pot fi pomeniți la Liturghie.
Au murit oameni la un concert de rock. Situaţia e gravă şi cumplită. Suferinţa părinţilor acelor tineri, a fraţilor lor, a prietenilor lor nu cred că se poate măsura. Am citit relatările celor de pe ambulanţe şi relatările celor ce au scăpat cu viaţă, martorii oculari. Sînt multe de spus. Cred că cea mai importantă este compasiunea (milosîrdia), empatia.
Oricăruia dintre noi i se putea întîmpla asta. Putea fi un concert de muzică simfonică, putea fi un concert de manele, putea fi un concert de colinde sau de muzică… psaltică. Rezultatul ar fi fost acelaşi. Sigur, e discutabil albumul de muzică rock, e discutabil textul piesei cîntată înainte de nenorocirea aceea, multe sînt discutabile.
E discutabil momentul în care s-a petrecut urgia, acela al unei sărbători drăceşti. Nu prea mi-e clar de cînd avem, noi, românii, sărbători macabre; cu siguranţă acum 20 de ani nu exista această făcătură importată numită Halloween. (…)
Faptul că au murit mulţi tineri ascultînd muzică macabră (ca să nu spun satanică) poate fi văzut ca o pedeapsă de la Dumnezeu, deşi rareori Dumnezeu pedepseşte în felul acesta. Din păcate, împrejurările în care au murit, în acest holocaust, sînt dubioase şi după învăţătura Bisericii e greu de spus dacă pot fi pomeniţi sau nu la slujbe. Aici ar fi fost nevoie de măsura duhovnicească a Părintelui Justin Pârvu, care ştia starea din veşnicie a fiecărui suflet.
Lumea se întreabă de ce nu îi putem pomeni la rugăciuni. Ba sigur că îi putem pomeni la rugăciuni. Însă nu la Liturghie, cel puţin nu pe toţi. Pentru a fi pomenit nominal la Sfînta Liturghie (mai precis la Proscomidie, care este prima parte a slujbei) este obligatoriu să fim ortodocşi. (…)
Cu privire la cazul concret de la clubul Colectiv, cred că le este limpede tuturor că majoritatea celor de acolo nu s-au dus să se roage sau să slăvească pe Dumnezeu. Din păcate. Poate că unii dintre cei morţi nici nu erau botezaţi. Sfîntul Iustin Filosoful, un Mucenic din secolul II, zice că în ce vom fi prinşi, în aceea vom fi judecaţi. Şi spune că aceasta a zis-o Mîntuitorul Hristos (e unul din cuvintele Sale nescrise în Evanghelii, dar care au fost aşternute în scris de către Sfinţii Apostoli sau Sfinţii Părinţi de după ei). Greu cuvînt! De aceea, singura nădejde este că în acea ultimă clipă şi-au îndreptat inimile spre Dumnezeu. Cum spunea un rocker: “După mulți ani mi-am făcut cruce! Dumnezeule, eram în iad!” (…)
Orice creştin din lumea asta ar fi pus mîna să ajute, să scape vieţi, nu ar fi dat vreun interviu. Orice secundă contează pentru a salva o viaţă.
Departe de mine gîndul de a incrimina pe cineva. Joaca de-a macabrul nu se poate termina decît macabru atunci cînd devine serioasă. Poate pe asta au mizat unii. Ştiu. Sună a conspiraţie. Dar lemnul, oricît de uscat ar fi, nu se aprinde în 30 de secunde ca o torţă, ca un chibrit, într-o atmosferă cu mult dioxid de carbon. Milioane de români care fac focul cu lemne pot confirma asta. Lemnul nu este derivat petrolier.
Revin la gestul creştin al unui tînăr care iniţial a fost dat dispărut: Claudiu Petre. După ce a ieşit din holocaust, s-a întors, a salvat un suflet, apoi s-a întors şi nu a mai ieşit. Dacă despre mulţi din cei ce au murit acolo, în aceste împrejurări neclare, e greu de spus dacă pot fi pomeniţi de către Biserică, despre Claudiu un lucru este limpede: da, poate şi trebuie să fie pomenit la Liturghie. A găsit în firea lui dragostea lui Hristos şi a pus în faptă cea mai mare poruncă din Legea Dumnezeiească, porunca dragostei. (…), a mărturisit preotul pe pagina sa de Facebook.
Victimele care au supravieţuit tragediei sau care au fost rănite se află în continuare în 11 spitale din capitală. Sunt aproape 140 de oameni internaţi, mulţi dintre ei în stare gravă.
Cel mai tânăr are doar 15 ani.
Previziunile pentru supravieţuitorii incendiului din Club Colectiv nu sunt cele mai bune. 90 dintre ei sunt în stare gravă şi critică, iar autorităţile spune că numărul deceselor, care a ajuns până în prezent la 30, s-ar putea dubla. 27 de persoane au murit la scurt timp de la incendiu, iar alte trei tinere s-au stins duminică, la spital, în ciuda eforturilor medicilor de a le salva vieţile.
Încă o tânără rănită în incendiul din Club Colectiv a murit duminică după-amiază, în spital. Aceasta era internată la spitalul Bagdasar, unde duminică dimineaţă a mai murit o femeie de 31 de ani. Bilanţul morţilor ajunge astfel la 30, după ce doar duminică au murit trei răniţi în spitale.
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a declarat că “e posibil să se dubleze numărul actual al deceselor, dar nu înseamnă că aşa va fi”.
 

Vezi si

Azi începe perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor pentru alegerile locale

Partidele politice, alian­țele, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor putea, începând de …

One comment

  1. Este o tragedie care se putea intampla in or ce alt loc , unde se aduna multa lume. Daca ne raportam in sens religios, atunci crestini nu vad cu ochi buni , asemenea concerte care se abat foarte mult de conduita crestineasca . Este foarte dureros pentru parinti celor decedati, si a celor internati. Poate de acum incolo se vor gandi mai bine daca este benefic ca odraslele sa participe la asemenea concerte . Eu sunt ortodox si le adresez condoleante si sincere pareri de rau pentru tragedia petrecuta .