Saturday , April 20 2024

Tensiuni la sedinta CSM. Kovesi: Acuzațiile ministrului Justiției sunt nereale și nedovedite

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, răspunde celor 20 de „categorii de acte și fapte” în baza cărora ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a cerut revocarea.
toader-kovesi-CSM

La ședința secției de procurori a CSM, Kovesi a spus că acuzațiile din raportul lui Tudorel Toader sunt „nereale, nedovedite și netemeinice”.
Kovesi a mai arătat că, de când a preluat conducerea DNA, Direcţia a avut cele mai bune rezultate: „De la preluarea mandatului, DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei”.
Ea a răspuns, punct cu punct, celor 20 de acuzații aduse de ministrul Justiției.
 
La întrebările lui Tudorel Toader, Kovesi i-a răspuns acestuia că este pentru prima dată când ministrul îi cere punctul de vedere.
În ceea ce privește deciziile CCR invocate de Tudorel Toader, Kovesi a spus că au fost, într-un an 50 de sesizări admise de judecătorii constituționali împotriva unor instituții, dar în niciunul dintre cazuri nu s-a cerut demisia acelor șefi de instituții.
„Ministrul reproșează unui magistrat că nu a prevăzut că va urma o decizie de admitere a CCR”, a mai spus ea.
Kovesi a vorbit și despre comunicatul de presă al DNA privind OUG 13, despre care Toader spunea, în raportul său, că ar fi fost retras de pe site-ul direcției, cu motivarea că era vorba doar despre o opinie. Șefa DNA l-a contrazis: comunicatul nu a fost retras niciodată de pe site și poate fi accesat și acum.
Ea a amintit că acuzațiile de obstrucționare au fost respinse de Inspecția Judiciară și că ceea ce Toader a numit comportament „discreționar” a fost doar o evaluare subiectivă.
Toader o acuza pe Kovesi că s-a implicat în anchetele altor procurori. Șefa DNA a spus însă că această apreciere se face pe baza unor declarații apărute în spațiul public și a unor declarații din mai multe interviuri. Într-unul dintre interviuri, Kovesi spunea că „și-a asumat” un dosar.
„L-am asumat exercitându-mi atribuțiile – verific legalitatea soluțiilor emise de procurori”, a spus ea.
Ea a vorbit și despre prioritizarea dosarelor – ministrul Toader o acuza că acestea sunt grăbite în funcție de calitatea inculpatului. Kovesi spune însă că singurul criteriu a fost vechimea dosarelor.
De altfel, una dintre acuzațiile aduse de Toader se referea la mai multe declarații făcute de Kovesi în diferite interviuri. Ministrul o acuza că a criticat decizii ale CCR. Ca și în conferința de presă de săptămâna trecută, Kovesi a spus că nu este vorba de criciti aduse CCR, ci o prezentare a efectelor deciziilor Curții.
„Pentru asta există dezbateri, pentru a discuta impactul unor decizii CCR sau impactul modificării unor dispoziții legale”, a spus Kovesi.
Kovesi a răspuns și acuzațiilor că ar fi făcut „acuzații de o gravitate fără precedent care au afectat imaginea României.
„Nu știu care sunt acelea. Nu știu cum a măsurat dl ministru cât de grav am afectat imaginea României. Nu văd care e legătura între interviurile pe care eu le-am dat și discuțiile pe care le-a avut ministrul privind modificarea legilor justiției. Mai ales că mulți procurori au criticat anumite dispoziții și CSM a dat aviz negativ modificării legilor justiției”, a spus Kovesi.
E a adăugat că expresia folosită în conferința de presă din 14 februarie, „festival al inculpaților care atacă justiția”, a fost scoasă din context.
În ceea ce privește afectarea imaginii României, Kovesi amintește că DNA a fost dată ca exemplu de bune practici în mai multe rapoarte ale instituțiilor internaționale.
Investigarea persoanelor cu funcții în stat nu este o dorință a procurorilor, ci o competență a DNA, stabilită prin lege, a mai amintit Kovesi.
În ceea ce privește criticarea proiectelor privind modificarea legilor justiției, Kovesi spune că aceasta nu este un motiv de revocare.
Kovesi a vorbit despre o altă acuzație adusă de Toader, și anume condamnările primite de România la CEDO în urma unor dosare instrumentate de DNA.
„Nu a fost nicio condamnare la CEDO pe dosare DNA din 2013. Anterior preluării funcției de procuror-șef , între 2001 și 2012, au fost 12 condamnări la CEDO”, a spus Kovesi.
Kovesi a răspuns și acuzațiilor că ar fi făcut raportări eronate în ceea ce privește numărul persoanelor achitate și al celor trimise în judecată de DNA. Ea a precizat că raportările au fost făcute în baza criteriilor stabilite de CSM.
Șefa DNA a vorbit și despre acuzațiile aduse unor procurori. „Sunt cazuri singulare”, a spus Kovesi. Ea adăugat că de câte ori au fost procurori suspectați, au fost „dispuse măsuri manageriale, ordine interne care au vizat anumite verificări, s-au creat proceduri noi”.
„Ca procuror-șef, nu pot dubla ancheta Inspecției Judiciare”, a adăugat ea.
Ea a spus din nou că nu se falsifică probe în DNA și nu există dovezi că acest lucru s-ar întâmpla.
Despre cazul Microsoft: Au fost făcute mai multe controale în ultimii ani. Nu s-au stabilit elemente imputabile procurorului de caz, nici conducerii DNA.
În acest dosar au fost emise patru rechizitorii.
DNA a fost sesizată în acest caz la nouă ani după derularea faptelor. În 2014 s-a schimbat Codul penal, s-a decis de către ICCJ că termenul de prescripție curge de la semnarea contractului, nu de la efectuarea plăților.
Replica lui Toader, după ce Kovesi și-a încheiat raportul, a fost: „Răspunsul dvs poate fi seducător, convingător pentru cine nu se pricepe. Nu m-ați convins”.
„Sper că adevărul va ieși la suprafață”, a spus el.
El i-a reproșat Codruței Kovesi că a „denaturat” în ceea ce privește neprezentarea la comisia Alegeri 2009.
digi24.ro

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …