Site-ul unde românii din Diaspora se pot preînregistra pentru a vota la prezidențiale

9/07/19 ora:9:17pm

Președintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a anunțat marți că Autoritatea Electorală Permanentă a pregătit o paltforma online – votstrainatate.ro – unde românii din Diaspora se pot preînregistra și opta pentru votul la secție sau prin corespondență, la alegerile prezidențiale din toamnă.

„Cel mai important lucru pe care vreau să îl detaliem este că astăzi (marți – n.r.) vom lansa public site-ul votstrainatate.ro care va cuprinde posiblitățile de preînregistrare ale cetățenilor care se află în străinătate, în data de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie. Pe această platformă care va putea fi deschisă începând de astăzi veți găsi cele două variante pentru cetățenii români care se află în străinătate, în primul rând preînregistrarea pentru secția de votare sau pentru vot prin corespondență. Toate informațiile pe care le vom primi și le vom introduce în lista electorală permanentă, fie pentru secția de votare, fie pentru votul prin corepondență, nu se vor afla în evidențele de la administrațiile publice locale, în Registrul electoral. Se vor radia din lista electorală permanentă din țară și vor fi introduși în lista electorală permanentă din străinătate pentru secția de votare sau pentru votul prin corespondență, astfel încât să nu mai existe această temere care există în spațiul public că autoritățile publice locale vor știi unde este cetățeanul și să poată trimite tot felul de documente sau corespondențe la cetățean sau la autoritatea publică acolo unde își are reședința în străinătate”, a afirmat Constantin-Florin Mituleţu-Buică într-o conferință de presă, marți, la sediul AEP.

Șeful Autorității Electorale Permanente a adăugat că platforma va fi operațională după ce președintele Klaus Iohannis promulgă legea privind modificarea unor acte normative în materie electorală.

„Pentru secția de votare din străinătate orice cetățean care se află în străinătate face o cerere pe platforma AEP, menționând țara și localitatea unde dorește să voteze. Acesta va fi înscris în lista electorală permanentă. Pentru votul prin corespondență, cetățeanul are posibilitatea să ceară vot prin corespondență. Va primi toate documentele, fiind înscris în lista electorală permanentă. Aceste două informații, fie că e la secția de votare, fie că e la votul prin corespondență, nu vor fi înregistrate în Registrul electoral la cunoștința autorităților publice locale din țară. Această platformă va fi operațională din momentul promulgării de către președintele României a legii privind modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală”, a explicat Buică.

Președintele AEP a amintit despre hotărârea adoptată de Guvern prin care a fost fixată data 10 noiembrie pentru primul tur de scrutin și 24 noiembrie al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Acesta a precizat că termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie, iar până pe 17 octombrie Poșta Română trebuie să expedieze plicurile cu documentația pentru votul prin corespondență.

Continuarea pe HotNews