Friday , March 29 2024

Românii, pe ultimul loc din Europa la învăţat. Danezii ocupă poziţie fruntaşă

Rezultatele făcute publice de către fundaţia germană Bertelsmann nu indică faptul că danezii ar fi mai inteligenţi decât românii, au declarat pentru reprezentanţii fundaţiei.
România este codaşa Europei la învăţarea pe parcursul vieţii, indică studiul ELLI (European Lifelong Learning Indicators), dat publicităţii de fundaţia germană Bertelsmann. Locurile fruntaşe sunt ocupate de Danemarca şi Suedia, iar la mijlocul clasamentului se află Germania şi Franţa. Alături de România, pe locurile de la coadă se mai situează Ungaria, Grecia şi Bulgaria.
Studiul ELLI a ţinut cont de un număr de 36 de indicatori, fiind împărţit în patru sub-categorii, corespunzătoare celor patru dimensioni ale învăţării definite de UNESCO: “învăţarea pentru a şti”, acoperită de educaţia formală, “învăţarea pentru a face”, reprezentată de perfecţionarea la locul de muncă, şi “învăţarea convieţuirii”, legată de activităţile sociale desfăşurate în timpul liber şi, în final “învăţarea organizării propriei vieţi”, care presupune acumularea de informaţii puse în slujba dezvoltării personale şi a unui stil mai bun de viaţă.
“Deşi în clasamentul general România ocupă ultima poziţie, 27, ea nu este codaşă la toate categoriile. La învăţarea pentru a face, România se află undeva la coadă, însă nu este pe ultimul loc: este mai bine situată ca Letonia, Lituania, Grecia şi Ungaria. La învăţarea convieţuirii se află în faţa Ungariei, iar la învăţarea organizării propriei vieţi a întrecut Bulgaria. Problema cea mai mare a României este învăţarea pentru a şti, adică sistemul de învăţământ”, a declarat pentru Realitatea Ulrich Schoof, reprezentant al fundaţiei Bertelsmann.
Învăţatul nu se limitează însă doar la instituţiile educaţionale, a subliniat în studiu Dr. Jorg Drager, membru al fundaţiei Bertelsmann. “Oamenii învaţă şi la locurile de muncă, în cadrul organizaţiilor politice, în interiorul familiilor şi în timpul activităţilor desfăşurate în timpul liber”, a precizat Drager.
Realizatorii studiului atrag însă atenţia că cifrele publicate nu indică faptul că danezii sunt mai inteligenţi decât românii. “ELLI măsoară exclusive măsura în care condiţiile de învăţare prezente într-o ţară facilitează bunăstarea economică şi socială”, se precizează în studiu.

Vezi si

Ministerul Apărării confirmă că o „posibilă dronă” a căzut pe Insula Mare a Brăilei. Pe teren s-a format un crater de 4 metri

Ministerul Apărării Naționale a confirmat, vineri, că în seara zilei precedente în Insula Mare a …