PSD-ALDE, fără majoritate în Cameră, amână votul la legea pensiilor

12/12/18 ora:12:52pm

Votul final pentru Legea pensiilor a fost amânat în Camera Deputaţilor. Era ultimul pas înaintea promulgării de către preşedintele Klaus Iohannis. Printre parlamentari sunt voci care susţin că PSD nu ar fi reuşit să strângă suficiente voturi pentru a trece această lege. Ulterior, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că „nu e o problemă” de majoritate, ci o problemă „de prezentare”.

Vicepreședintele PSD Florin Iordache a anunțat miercuri dimineață că dezbaterea în plen a legii pensiilor se amână pe săptămâna viitoare. Iordache susține că nu este gata raportul comisiei de specialitate. Amânarea are loc în contextul în care PSD a pierdut majoritatea la Camera Deputațiilor și se bazează pe votul UDMR și al minoritățiilor. Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro că dezbaterea proiectului s-a amânat din cauza majorității fragile.

UDMR condiționează votul la legea pensiilor. Kelemen Hunor: ”Legea pensiilor e o lege mai bună decât legea actuală, dar trebuie tratată mai serios problema persoanelor cu dizabilități. Noi am introdus un amendament și în Comisie s-a votat amendamentul nostru, iar după pauză l-au respins. Nu se poate. Aceste persoane trebuie să se regăsească în sistem, este cererea noastră. În acest moment se discută și se va discuta în continuare și eu sper că se va găsi o soluție. Amendamentul există și noi îl vom susține și când ajunge în plen. Mai mult nu pot să spun, până când nu se votează, să vedem ce se întâmplă cu acest amendament. Noi am avut vreo 6-7 amendamente, nu știu de ce au fost respinse, e o procedură ce nu trebuie să devină o cutumă, reluarea votului”, a declarat președintele UDMR la Camera Deputaților.

Raportul Comisiei pentru Muncă nu a ajuns la Biroul Pemananet, a spus Iordache pe holul Parlamentului. Potrivit acestuia dezbaterile și votul final vor avea loc săptămâna viitoare.

Comisia de specialitate a adoptat marți după o ședință maraton de șapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul legii pensiilor. Raportul a fost adoptat cu 14 voturi “pentru”, cinci “împotrivă” și o abținere.

De precizat ar fi că în cadrul dezbaterilor în Comisia de specialitate, parlamentarii Coaliției au respins un amendament al UDMR la legea pensiilor referitorla persoanele cu dizabilități, fapt care a creat nemulțumirea acestora.

Pe ordinea de zi a plenului trebuia să intre două proiecte importante pentru PSD: legea pensiilor și legea evaziunii fiscale. Ambele au fost amânate după ce PSD nu a reușit să strângă voturie necesare pentru cele două legi organice. Majoritatea în Camera Deputaților este de 165 de deputați iar Coaliția se bazează în prezent doar pe 163 de voturi.

Deputatul USR Cristina Prună a prezentat o foaie de prezență în care arată că UDMR și deputații minorităților naționale au asigurat cvorumul alianței.

„PSD-ALDE au avut cvorum azi tot datorită UDMR și minorități. Iată aici cine a contribuit la cvorum și cine nu”, a spus ea.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost întrebat de jurnaliști despre amânarea votului la legea pensiilor.

„Nu pot să vă spun. Eu încă sunt la Senat. Nu am discutat cu colegii mei. Azi eram la conferința cu colegii din Serbia și Bulgaria”, a spus Tăriceanu.

Întrebat ce se întâmplă, totuși, cu majoritatea, el a răspuns că „funcționează în regulă, funcționează foarte bine”. „Nu cred că e o problemă. E o problemă de prezentare, nu de majoritate”, a adăugat liderul ALDE.

Tăriceanu a mai spus că, dacă cei de la UDMR au critici cu privire la această lege, atunci „suntem dispuși să le ascultăm”.

El a evitat să răspundă dacă legea pensiilor va fi adoptată în această sesiune parlamentară. „Nu îi întrebați pe colegii de la Camera?”, le-a spus jurnaliștilor.

Săptămâna trecută, Opoziția a încercat revocarea din funcție a lui Liviu Dragnea, preşedintele al Camerei, și a lui Florin Iordache și Eugen Nicolicea, vicepreședinți din partea PSD. Ședința a fost suspendată însă, din lipsă de cvorum, după ce PNL și USR au boicotat ședința. Puterea avea doar 148 de parlamentari.

surse: Digi24, HotNews