Friday , April 19 2024

Proiectul de lege privind alegerile parlamentare, care nu ia in calcul referendumul din 2009, a fost adoptat de Senat

Proiectul de lege privind alegerile parlamentare, care prevede ca alegerile vor fi pe liste, cu prag electoral de 5%, a fost adoptat de Senat, miercuri, cu 105 voturi “pentru” si doua voturi “impotriva”, anunta Mediafax.
vot senat

Proiectul de lege nu respecta referendumul din 2009, prin care alegatorii s-au pronuntat pentru un parlament unicameral, format din 300 de parlamentari.
Senatorul Ion Chelaru (PSD) a propus inversarea, in titlul si in textul legii, a Camerei Deputatilor cu Senatul, pe motiv ca aceasta din urma este camera superioara.
“Initiativa aflata in dezbaterea Senatului astazi vine si va prezinta un nou cadru normativ in materia alegerii Senatului si Camerei Deputatilor, precum si functionarea si organizarea Autoritatii Electorale Permanente. Pe cale de consecinta, vechea lege 35/2008 pentru alegerea celor doua Camere ale Parlamentului, pentru completarea si modificarea legii 67/2004 pentru alegerea autoritatii publice locale, precum si legea administratiei publice locale 215/2001 si legea 393/2004 privind statutul alesilor locali sunt abrogate”, a declarat secretarul de stat Valentin Iliescu, in plenul Senatului.
Iliescu a mai spus ca Guvernul sustine initiativa Comisiei comune pentru elaborarea Codului electoral si a indemnat si senatorii sa voteze raportul.
“Am hotarat cu unanimitate de voturi, asa cum am facut de fiecare data si v-ati obisnuit, cred, cu acest mod de lucru, sa propun plenului Senatului adoptarea legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente, cu amendamentele admise din anexa. Precizam ca nu exista amendamente resinse”, a precizat deputatul Mihai Voicu (PNL), presedintele Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului.
“Din capul locului trebuie va spun ca revenim la normalitate, in sensul ca va fi un vot proportional pe liste, este sistemul de vot care a functionat. Si a functionat foarte bine pana in 2004. Este sistemul care este valabil, sistemul proportional in majoritatea tarilor Uniunii Europene, in majoritatea tarilor care au vot proportional pe liste”, a subliniat senatorul Puiu Hasotti (PNL).
“Noi am ajuns aici pentru ca ne-au propus partidele politice sa candidam in anumite colegii. De data aceasta, partidele politice care au fost atat de slabite, mai ales in urma unor atitudini politice, vor fi intarite, pentru ca ele vor hotari mai mult decat pana acum listele si ordinea pe liste. (…) Este un principal vinovat pentru perturbarea atmosferei politice referitoare, cel putin, la alegerile parlamentare, este vorba de domnul Traian Basescu, care a declansat in opinia publica o dezbatere, care a produs acesta lege care este valabila astazi o vom schimba”, a mai spus Hasotti.
Proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede ca alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare sa fie un deputat la 73.000 locuitori si un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma sa fie 308 deputati, carora li se adauga cei 18 deputati ai minoritatilor si deputatii de diaspora si 134 de senatori.
La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, au fost alesi 412 deputati si 176 de senatori.
HotNews

Vezi si

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Vremea se încălzește

Agenția Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 22 aprilie …