Tuesday , April 16 2024

Preşedintele egiptean respinge ultimatumul armatei. Mulţimi imense pe străzi

Protesters in Cairo

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a respins, marţi seară, ultimatumul înaintat de armată, care i-a cerut imperativ să rezolve criza în care se află ţara. Pe fondul unei demonstraţii la care participau sute de mii de oameni şi a ciocnirilor mortale între opozanţii şi simpatizanţii săi, Morsi şi-a reafirmat “legitimitatea constituţională” , anunţă AFP. Preşedintele nu se află însă într-o situaţie comodă. Armata a scurs către presă o variantă preliminară a unui plan ce va fi pus în aplicare cînd ultimatumul expiră, miercuri, iar planul prevede suspendarea Constituţiei.
Preşedintele islamist Mohamed Morsi a respins, luni seară, ultimatumul de 48 de ore dat de armată pentru onorarea “revendicărilor poporului”. Ultimatumul, salutat de mulţimea de pe străzi, expiră miercuri.
“Preşedintele Mohamed Morsi reafirmă legitimitatea sa constituţională, refuză orice tentativă de a se trece peste aceasta, cheamă forţele armate să îşi retragă avertismentul şi refuză orice dictat” fie din interiorul Egiptului, fie din străinătate, a scris el pe contul său oficial de Twitter, potrivit Agerpres. Morsi s-a întâlnit marţi cu ministrul apărării şi şef al armatei, Abdel Fatah al-Sisi. Până la această oră, nu se ştie care au fost subiectele abordate în cursul întrevederii.
În cursul zilei de marţi, armata a sporit presiunea exercitată asupra lui Morsi şi a scurs către presă o variantă preliminară a unui plan ce ar urma să fie pus în aplicare cînd ultimatumul expiră, miercuri. Măsurile vizează organizarea de noi alegeri prezidenţiale, suspendarea Constituţiei şi dizolvarea parlamentului dominat de islamişti. Practic, eliminarea preşedintelui.
Opoziţia a salutat mesajul armatei, considerându-l un sprijin puternic pentru cauza sa, dar a anunţat totodată că nu va susţine o “lovitură de stat militară”, subliniind că ultimatumul nu înseamnă că militarii vor să joace un rol politic.
Opoziţia egipteană a mai anunţat joi că îl desemnează pe Mohamed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, ca reprezentant pentru pregătirea tranziţiei politice. Frontul 30 Iunie, ce reuneşte partide şi mişcări politice ostile preşedintelui Mohamed Morsi, a comunicat că ElBaradei va fi “vocea” sa şi va avea sarcina “pregătirii scenariului” unei tranziţii politice.
Tensiunea politică este sporită de ciocnirile ce au loc pe străzi între susţinătorii Frăţiei Musulmane şi ai preşedintelui pe de o parte şi susţinătorii opoziţiei de cealaltă parte. Marţi seară, sute de mii de oameni cereau, la Cairo, demisia lui Morsi.
Demonstraţiile masive care au avut loc recent în Egipt au fost organizate de gruparea Tamarud (Rebel), care a pornit de la un grup mic şi neafiliat politic şi a ajuns să reprezinte milioane de oameni.
Forţele opoziţiei denunţă atitudinea autoritaristă a preşedintelui Mohamed Morsi şi starea economiei. Morsi este acuzat că s-a îndepărtat de la obiectivele revoltei soldată cu înlăturarea lui Hosni Mubarak, concentrându-se doar pe atingerea intereselor formaţiunii islamiste Fraţii Musulmani, potrivit Al-Arabiya.

Vezi si

Aproape 1.000 de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România și un deces

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în perioada 1 ianuarie 2023 – …