Friday , March 29 2024

Plumb are "o viziune": cinci clase de salarizare, in functie de studii, pentru bugetari

rovana-plumb Ministrul Muncii Rovana Plumb a anuntat marti sera, la Romania TV, ca se doreste stabilirea a cinci clase de salarizare pentru angajatii din sectorul bugetar, aceasta clasificare facandu-se in functie de studiile pe care acestia le au.
“Vom avea doar cinci clase de salarizare in functie de studiile pe care le are fiecare din sectorul bugetar”, a declarat ministrul Plumb, manifestandu-i speranta ca acest lucru va putea fi realizat pana la sfarsitul anului.
“Absolventi de studii superioare intra in sistem ca debutanti cu un salariu egal cu cel al unui absolvent de scoala primara”, a adaugat ea.
Ministrul Muncii Rovana Plumb a fost invitata la Romania TV marti seara, alaturi de premierul Victor Ponta si de ministrul Finantelor Darius Valcov., discutiile centrandu-se in mare parte pe noul Cod Fiscal.

“Am gândit şi avem o nouă viziune, în aşa fel încât, faţă de 111 clase de salarizare, vom avea 5 clase de salarizare, în funcţie de studiile pe care le are fiecare categorie din sectorul bugetar”, a spus Plumb la România TV, precizând că este vorba de o viziune, nu de o decizie finală.
Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecţie.

 Legea-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice a fost aprobată în 2010, cu un eşantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluării acestui eşantion a fost creată o nouă ierarhie a posturilor, atât între domeniile de activitate, cât şi în cadrul aceluiaşi domeniu.

Raportul dintre salariul minim şi cel maxim în sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numărul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensaţiile, primele şi indemnizaţiile au fost plafonate astfel încât salariul de bază să constituie partea majoritară a câştigului.
Din cauza constrângerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi însă stabilite niciodată prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu valoarea de referinţă, astfel încât până în prezent au fost păstrate salariile avute anterior intrării în vigoare a Legii-cadru.

Vezi si

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale până în primăvara anului viitor

Populația va plăti în continuare prețuri plafonate pentru electricitate și gaze naturale. Guvernul a prelungit …

One comment

  1. Despre care studii vorbeste doamna? Cele adevarate sau cele obtinute precum doctoratul lui Ponta? Se stie ca 80% din “titrati”, sunt dupa chipul si asemanarea celor carora le “fata mintea” legi peste legi. Ca, majoritatea celor din parlament si guvern, au intrat in politica cu cel mult studii liceale, si acum au teancuri de diplome, masterate si doctorate “fara numar”.