Friday , April 26 2024

Peste 2.000 de studenţi din toată ţara participă la protestul de miercuri

Peste 2.000 de studenţi din toată ţara sunt aşteptaţi să participe la protestul organizat de confederaţiile sindicale, miercuri, în ziua votării moţiunii de cenzură, au anunţat liderii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR).
Uniunea Naţionala a Studenţilor din România a decis sa protesteze, miercuri, în Piaţa Victoriei, alături de sindicalişti.
“Această acţiune este ultima formă de protest manifestată de liderii studenţilor împotriva proiectului de lege al educaţiei şi împotriva conducerii actuale a MECTS, ca urmare a lipsei de transparenţă şi comunicare manifestată de ministrul Petru Daniel Funeriu pe parcursul dezbaterilor cu privire la Legea Educaţiei, dar şi în relaţia cu reprezentanţii studenţilor”, se arată într-un comunicat de marţi al UNSR.
Studenţii cer Guvernului să nu îşi asume răspunderea pe actuala formă a proiectului Legii educaţiei, susţinând că aceasta nu conţine amendamentele lor şi nici ale partenerilor sociali din învăţământ.
Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie va fi dezbătută şi votată miercuri, cu începere de la ora 11.00.
În aceeaşi zi, aproximativ 80.000 de sindicalişti din toate cele cinci confederaţii sunt aşteptaţi să participe la un miting de protest în faţa Guvernului şi la un marş spre Palatul Parlamentului, unde vor aştepta rezultatul votului la moţiunea de cenzură.
Sindicaliştii se vor aduna între orele 7.30 şi 9.00, după care vor pleca spre Piaţa Victoriei, unde la ora 10.00 va începe mitingul. O oră mai târziu, sindicaliştii vor pleca în marş pe traseul Bulevardul Magheru – Piaţa Unirii – Piaţa Constituţiei, unde vor rămâne până aproximativ la ora 17.30.
O zi mai târziu, Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament pentru proiectul Legii educaţiei.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a depus, săptămâna trecută, la Curtea Constituţională sesizarea referitoare la Legea educaţiei, reclamând un conflict de natură constituţională între Parlament şi Guvern după ce Executivul a retras Legea educaţiei din Senat, în vederea angajării răspunderii.
Curtea Constituţională va lua în discuţie, miercuri, sesizarea preşedintelui Senatului.
Decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe proiectul Legii educaţiei a fost criticată şi de sindicatele din învăţământ, care arătau că procedura este neconstituţională şi va genera noi tensiuni interpartinice şi sociale.
Sindicaliştii au cerut premierului să respecte procedurile parlamentare indicate de Constituţie în ceea ce priveşte adoptarea legilor organice, în caz contrar ameninţând că vor apela la justiţie şi vor sesiza organismele internaţionale privind asumarea Legii educaţiei.

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …