Organizația Europeană a Studenților îi cere președintelui României să respingă legea prin care rectorii rămân veșnic la șefia universităților: direcționează educația spre totalitarism

15/02/20 ora:12:06pm
Organizația Europeană a Studenților îi cere președintelui României să respingă legea prin care rectorii rămân veșnic la șefia universităților. Într-o scrisoare deschisă trimisă președintelui Klaus Iohannis, studenții europeni, alături de studenții români, spun că eliminarea limitării mandatelor de rector “direcționează unilateral educația spre totalitarism universitar”. Organizația Europeană a Studenților adună asociații studențești din 40 de țări, informeaza edupedu.ro.

Colegii noştri din Organizaţia Europeană a Studenţilor (European Students’ Union – ESU) ne susţin demersurile pentru blocarea proiectului de Lege nr. 159/ 2019 care prevede amendarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/ 2011 prin conferirea unui număr nelimitat de mandate pentru funcţia de rector. Astfel, aceştia au semnat scrisoarea deschisă adresată Preşedintelui României, prin care solicită respingerea acestei prevederi dăunătoare sistemului universitar românesc“, anunță Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Limitarea mandatelor de rectori a fost scoasă din lege educației la începutul săptămânii, când Senatul a votat, în calitate de cameră decizională, un proiect inițiat de UDMR. Proiectul care modifică legea educației a trecut cu votul UDMR și PSD, autorul amendamentului criticat de studenţi fiind senatorul PSD Liviu Marian Pop, potrivit raportului Comisiei de învăţământ din Senat.

Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie promulgată de președinte.

Articolul 213 din LEN prevedea până acum, la alineatul 7, că “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.”

Noul alineat 7 prevede doar că “Durata mandatului de rector este de 4 ani”. A fost eliminată astfel condiţia de a nu ocupa mai mult de două mandate complete în aceeaşi universitate. (Edupedu.ro)