Ministrul Sanatatii vrea sa-i oblige prin contract pe medicii rezidenti sa nu plece din Romania

27/11/18 ora:7:14pm

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, marti, ca se ia in calcul incheierea unui act aditional la contractele de munca ale medicilor rezidenti, astfel incat acestia sa ramana un anumit numar de ani in tara, dupa finalizarea studiilor. Pintea spune ca acestia sunt finantati direct din bugetul Ministerului Sanatatii, iar salariile lor au crescut considerabil.

“Ne gandim la un contract, la un act aditional la contractul de munca pe care fiecare rezident il are cu spitalele unde presteaza, avand in vedere ca ei sunt platiti din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Sanatatii direct, finantati direct din bugetul Ministerului Sanatatii. Ne gandim la o modalitate de a-i face sa stea un anumit numar de ani in tara. In urma aplicarii legii salarizarii, salariile rezidentilor au crescut considerabil”, a declarat, marti, Sorina Pintea, intr-o conferinta de presa.

Pintea a precizat ca s-a discutat deja in acest sens cu Ministerul Finantelor.

Peste 8.400 de tineri medici au participat, in 18 noiembrie, la concursul de intrare in Rezidentiat in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie. Examenul organizat de Ministerul Sanatatii a avut loc in sase centre universitare, fiind disponibile 5.415 posturi.

Ulterior, Guvernul a aprobat o Hotarare de Guvern prin care a majorat cu 315 de locuri cifra de scolarizare pentru Rezidentiat, de la 5.415 la 5.730 locuri.

Stagiul de rezidentiat pentru candidatii care aleg post va incepe la data de 1 ianuarie 2019, data de la care se va face incadrarea cu contract individual de munca pe durata determinata/nedeterminata, dupa caz si de la care se va face salarizarea ca rezident.

ziare.com

2 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Gertrude 29/11/2018 la ora 20:11 -

    Foarte înteleapta decizia. Sa practice medicina în România si nu printre straini!
    Urgent trebuie adoptat actul aditional.

  2. dan 28/11/2018 la ora 9:33 -

    Foarte corect spune d-na ministru , Romania plateste sase ani facultatea medicilor plus rezidenta pentru pregatirea medicilor si marile puteri occidentale ii racoleaza si profita gratis de serviciile acestora iar romanii duc lipsa de medici !!!!!!!!!
    TREBUIE URGENT ACESTIA SA INTOCMEASCA CONTRACTE CU STATUL ROMAN PENTRU A LUCRA CEL PUTIN OPT ANI IN ROMANIA DUPA ABSOLVIREA FACULTATII DE MEDICINA !!!!!!!!