Thursday , April 25 2024

Legea care le da superimunitate judecatorilor CCR e partial neconstitutionala

Legea prin care este sporita imunitatea judecatorilor Curtii Constitutionale a Romaniei este partial neconstitutionala, a decis marti CCR, potrivit presedintelui Valer Dorneanu.
CCR

CCR a dezbatut sesizarea PNL si USR pe legea care ofera superimunitate judecatorilor CCR, contestatarii afirmand ca Parlamentul a incalcat principiul constitutional al infapuirii justitiei si ca judecatorii CCR ar fi perceputi drept “super-cetateni”.
“Partidul National Liberal a inregistrat in 23 februarie a.c. sesizarea de neconstitutionalitatea asupra modificarilor aduse Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale. In principal, considerentele asupra neconstitutionalitatii modificarilor adoptate privesc instituirea unui regim de superimunitate atribuit membrilor Curtii Constitutionale, care se afla in afara cadrului constitutional actual”, se arata in comunicatul transmis de PNL.
“Parlamentul a incalcat principiul constitutional al infapuirii justitiei, instituind o imunitate extinsa, pentru judecatorii Curtii Constitutionale, cu privire la toate faptele penale comise de acestia, atat inainte de exercitarea mandatului, cat si in timpul exercitarii mandatului, indiferent daca faptele sunt realizate sau nu in legatura cu exercitiul mandatului si indiferent de forma de vinovatie”, se mai arata in sesizarea depusa la CCR.
Opozitia afirma ca imunitatea oferita judecatorilor Curtii Constitutionale este mai extinsa decat oricare dintre imunitatile si masurile de protectie stabilite de legiuitorul constituant pentru parlamentari, pentru presedintele Romaniei si pentru membrii Guvernului.
Desi ramane posibila urmarirea penala si trimiterea in judecata, respectiv retinerea, arestarea sau perchezitionarea unui judecator al Curtii Constitutionale, conditiile legale in care se pot realiza aceste acte procesuale sunt dificil de realizat si depind, pe de o parte, de vointa exclusiva a unei autoritati politice, respectiv de Ministerul Justitiei, iar pe de alta parte de vointa autoritatii administrativ-jurisdictionale, plenul Curtii Constitutionale, spun semnatarii sesizarii.
PNL si USR sustin ca legea adoptata in Parlament confera in mod nejustificat o atributie ministrul Justitiei, membru al unui organ politic, Guvernul, de a cere, la sesizarea procurorului general, urmarirea penala, retinerea, arestarea, perchezitionarea sau trimiterea in judecata a judecatorilor Curtii Constitutionale, fapt ce incalca competenta constitutionala a Ministerului Public, respectiv a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
“Practic, ministrul Justitiei dobandeste o atributie absolut discretionara de apreciere cu privire la continutul sesizarii formulate de procurorul general, putand sa dea curs sau nu respectivei sesizari, in functie de aprecierea sa exclusiv subiectiva, fara a fi obligat sa aiba in vedere criterii obiective si transparente”, potrivit sursei citate.
Opozitia atrage atentia ca judecatorii CCR ar putea fi perceputi drept “super-cetateni” care beneficiaza nu numai de o imunitate extinsa pentru faptele penale comise, dar si de protectia factorului politic, anume de protectia Ministrului Justitiei.

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …