Saturday , April 20 2024

Iohannis respinge acordul financiar pentru R. Moldova: Criza politica nu garanteaza continuarea reformelor

iohannis

Presedintele roman Klaus Iohannis solicita Parlamentului sa reexamineze legea prin care se acorda asistenta financiara Republicii Moldova, intrucat actualul context politic nu garanteaza continuarea reformelor in statul invecinat.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, luni, spre reexaminare, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova.
In cererea adresata Parlamentului, Iohannis arata ca “Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015 vizeaza ratificarea unui acord de asistenta financiara rambursabila in suma de pana la 150 de milioane de euro din disponibilitatile rezultate din procesul de privatizare, inregistrate in soldul contului curent in valuta deschis la Banca Nationala a Romaniei”.
“Asistenta financiara rambursabila este acordata Republicii Moldova pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat. Imprumutul se acorda in maximum trei transe, iar scadenta fiecareia dintre acestea este de maximum 5 ani”, continua scrisoarea presedintelui.
Acesta arata ca noul context politic nu garanteaza continuarea reformelor in R. Moldova.
“Luand in considerare Declaratia comuna privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, semnata la Bucuresti la 27 aprilie 2010 si avand in vedere contextul politic actual din Republica Moldova – survenit ulterior adoptarii de catre Parlamentul Romaniei a legii mentionate – consideram ca promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, nu este oportuna cata vreme nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere intre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si statele membre ale acestora, pe de o parte, si Republica Moldova, pe de alta parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014”, scrie seful statului roman.
Senatorii au ratificat, la 19 octombrie, Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, in calitate de Camera decizionala, cu 138 de voturi “pentru”.
Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului fusese votat, anterior, si de Camera Deputatilor, urmand sa ajunga la presedinte pentru promulgare.
Potrivit Acordului, Romania, prin Ministerul Finantelor, acorda Republicii Moldova o asistenta financiara rambursabila in suma de 150 de milioane de euro din disponibilitatile rezultate din procesul de privatizare inregistrate in soldul contului curent in valuta deschis la BNR.
Destinatia imprumutului ar fi fost finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat a Republicii Moldova. Asistenta financiara rambursabila se va acorda in transe.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …