Friday , March 29 2024

Iohannis ii raspunde lui Tariceanu: De ce nu le poate revoca pe Kovesi si Stanciu

iohannis

Klaus Iohannis i-a adresat, joi, o scrisoare deschisa sefului Senatului Calin Popescu Tariceanu, in care ii explica de ce nu intra in atributiile presedintelui revocarea presedintelui Inaltei Curti si a procurorului sef al DNA, CSM fiind garantul independentei Justitiei.
Scrisoarea a fost transmisa la Senat si postata pe site-ul Administratiei Prezidentiale, la aproape 48 de ore de la solicitarea adresata de Calin Popescu Tariceanu si alti patru senatori PLR, in care i se cerea lui Klaus Iohannis sa obtina “demisia sau demiterea” Liviei Stanciu si a Laurei Codruta Kovesi, in cazul Mariana Rarinca.
“Referitor la solicitarea de inlaturare din functie a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, precizez ca Presedintele Romaniei nu dispune de asemenea competente constitutionale sau legale.
In plus, Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si al procurorilor nu prevede institutia demiterii, ci pe cea a revocarii, ca modalitate juridica de incetare a unei functii de conducere exercitate de un judecator sau de un procuror inainte de termenul pentru care a fost numit.
Masura revocarii nu poate fi luata de catre Presedintele Romaniei. Aplicarea acestei sanctiuni se poate face numai dupa parcurgerea unei proceduri ale carei etape sunt prevazute de Legea nr. 303/2004.
In ceea ce priveste solicitarea de inlaturare a celor doi magistrati prin demisie, consider ca demisia dintr-o functie de conducere reprezinta un act unilateral de vointa, care nu poate fi determinat sau influentat de nicio autoritate publica, deci nici de catre Presedintele Romaniei”, se arata in scrisoarea publicata de Administratia Prezidentiala.
Presedintele Klaus Iohannis mai subliniaza faptul ca “asigurarea independentei justitiei reprezinta un element fundamental al statului de drept, iar potrivit Legii fundamentale, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei, fiind singura autoritate publica ce are competenta sa se pronunte cu privire la raspunderea disciplinara a judecatorilor si a procurorilor si, implicit, cu privire la cariera acestora”.
De asemenea, seful statului ii transmite lui Calin Popescu Tariceanu ca, la fel ca orice alt cetatean, poate sesiza CSM in legatura cu “activitatea sau conduita necorespunzatoare a judecatorilor sau procurorilor, incalcarea obligatiilor profesionale in raporturile cu justitiabilii ori savarsirea de catre acestia a unor abateri disciplinare”, subliniind ca “presedintele Romaniei nu are atributia de a declansa, in numele niciunei alte autoritati sau persoane, un asemenea demers juridic”.
In partea a doua a scrisorii adresate presedintelui Senatului, Klaus Iohannis spune ca isi mentine pozitia exprimata public anterior, de opozitie fata de eventuala modificare a Codului de Procedura Penala din cauza acestei situatii.
“Un caz particular, oricat de regretabil ar fi, nu poate constitui un motiv suficient si rezonabil pentru modificarea legislatiei penale. Pentru adoptarea sau modificarea unor legi este necesara o analiza aprofundata, inclusiv a impactului social si juridic pe care astfel de noutati le-ar putea produce in viata societatii.
Codul penal si Codul de procedura penala au intrat in vigoare relativ recent si, din aceasta perspectiva, aplicarea lor pe o durata atat de scurta nu a permis crearea unei cazuistici suficiente care sa induca o justificare rezonabila pentru modificarea acestora, separat de orice ratiuni sau interese politice.
Refuzul meu de a ma ralia unui demers parlamentar de modificare a legislatiei penale ramane ferm, cu atat mai mult cu cat toate aceste modificari legislative par a urmari diminuarea capacitatii autoritatii judecatoresti de instrumentare a dosarelor penale, inclusiv a celor de mare coruptie”, se mai arata in scrisoarea presedintelui.
Un grup de 5 senatori PLR, in frunte cu Calin Popescu Tariceanu, i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa obtina demisia sau demiterea presedintelui Inaltei Curti si procurorului sef al DNA dupa ce Mariana Rarinca, o femeie acuzata ca a santajat-o pe Livia Stanciu, a fost achitata definitiv, desi a stat sase luni in arest preventiv.
Judecatorul Cristi Danilet, membru al CSM, a explicat, miercuri, intr-o scrisoare deschisa adresata initiatorilor acestui demers, de ce solicitarea lor nu este una rezonabila.
La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca presedintele Klaus Iohannis nu are posibilitatea sa ii demita pe cei doi magistrati, apreciind ca este vorba despre o batalie politica.
Din cauza ca scandalul a fost amplificat in mass-media, CSM a decis, miercuri, sa sesizeze Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile facute in legatura cu acest caz.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …