Friday , March 29 2024

Instanţa indoneziană a admis extrădarea lui Nicolae Popa

Instanţa indoneziană a admis extrădarea lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani detenţie pentru fraudarea FNI, autorităţile judiciare române urmând să fie informate în termen de şapte zile de la pronunţare, potrivit unor surse oficiale.

Hotărârea judecătorilor indonezieni este irevocabilă şi va fi comunicată preşedintelui Indoneziei, au relatat, pentru MEDIAFAX, sursele citate, care au refuzat să dea alte detalii despre dezbaterile care au avut loc în instanţă.
Totodată, în termen de şapte zile, potrivit procedurii, decizia va fi comunicată autorităţilor judiciare române.
MAE confirmă aprobarea de către justiţia indoneziană a cererii de extrădare a lui Nicolae Popa
“MAE confirmă că instanţa indoneziană a hotărât că se poate da curs cererii de extrădare formulată de autorităţile române privindu-l pe cetăţeanul român Popa Nicolae. De asemenea, legea indoneziană nu prevede posibilitatea unui apel la sentinţa pronunţată astăzi”, precizează MAE.
Conform sursei citate, urmare a acestei hotărâri definitive, părţile implicate în procedura extrădării se reunesc pentru întocmirea proiectului de decret care va fi înaintat preşedintelui Indoneziei spre aprobare. Numai după ce decretul va fi semnat, extrădarea poate avea loc.
Ministerul aminteşte că “subiectul se află în responsabilitatea Ministerul Justiţiei, potrivit art. 13, alin. 1, lit. a) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, modificată şi completată, care prevede că Ministerul Justiţiei reprezintă autoritatea centrală prin intermediul căreia sunt transmise cererile de asistenţă judiciară internaţională în materie penală, având ca obiect extrădarea şi transferarea persoanelor condamnate”.
În februarie 2010, ministrul indonezian al Justiţiei, Patrialis Akbar, a autorizat extrădarea în România a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, procedura fiind aprobată, ulterior, şi de preşedintele indonezian, potrivit ediţiei online a Jakarta Globe.
În 25 august 2010, preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a aprobat decretul privind începerea procedurii de extrădare a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de detenţie pentru infracţiuni economice şi reţinut la Jakarta în 2 decembrie 2009. Astfel, după acest acord, procedura de repatriere a fost din nou pusă în discuţia instanţei, potrivit procedurii.
Între România şi Indonezia nu există un acord de extrădare, însă conform articolului 39 din Legea 1/1979 privind extrădarea, în cazul în care preşedintele acceptă o cerere de extrădare, procedura care va fi urmată va fi similară celei în care un astfel de acord ar exista.
Potrivit aceleiaşi legi, Ministerul indonezian al Justiţiei este cel care comunică decretul de extrădare statului solicitant, pe canale diplomatice, însă acelaşi minister poate cere, într-un interval de timp rezonabil, şi informaţii suplimentare în cazul persoanei pentru care s-a cerut extrădarea.
Aceeaşi lege prevede că persoana pentru care a fost cerută extrădarea va fi predată autorităţilor solicitante la data şi locul stabilite de Ministerul Justiţiei din Republica Indonezia. Dacă preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectivă poate fi eliberată după 15 zile, dar nu mai târziu de 30 de zile.
Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, în 2 decembrie 2009, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vezi si

Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom avea o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru

Există un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, România să aibă o aderare completă …