Friday , March 29 2024

Instanta a decis: Fosta directoare de la Liceul "Bolintineanu" ramane in arest

instanta

Fosta directoare a Liceului “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, acuzată de trafic de influenţă privind examenul de bacalaureat, rămâne în arest, a decis, marţi, Curtea de Apel Bucureşti, care i-a respins recursul faţă de măsura preventivă.
Curtea de Apel Bucureşti a dezbătut, marţi, recursul formulat de Costica Vărzaru, fosta directoare a Liceului “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, la decizia de arestare preventivă pentru 29 de zile. Procurorul prezent la şedinţă a arătat că fosta directoare trebuie să rămână în arest pe parcursul anchetei, din cauza pericolului social pe care-l prezintă.
După ce a ascultat declaraţia Costicăi Vărzaru, el a arătat că încadrarea la acest moment pare să fie una blândă în raport de conturul situaţiei faptice ce este relevat de anchetă. Procurorul a arătat că încadrarea juridică ar putea fi chiar mai gravă decât traficul de influenţă şi că directoarea Vărzaru lasă impresia, după declaraţiile de marţi, că “nici acum nu îşi asumă şi nu conştientizează gravitatea faptelor ei”.
La rândul său, avocatul fostei directoare, George Moloman, le-a arătat judecătorilor că dacă Vărzaru nu ar fi dat declaraţii sincere în faţa anchetatorilor şi în faţa primei instanţei, la acest moment anchetatorii nu ar fi avut, practic, nicio probă împotriva ei.
Avocatul a arătat că Vărzaru poate fi lăsată în libertate, cu obligarea de a nu părăsi localitatea sau ţara, pentru că Tribunalul Bucureşti, care a emis mandatul de arestare preventivă pe numele ei, a înţeles în mod eronat sinceritatea femeii, pe care a întors-o împotriva ei. Moloman a mai spus că ea nu a încercat niciun moment să influenţeze martorii sau mersul anchetei, astfel că nu sunt reliefate motivele temeinice ale arestării. Totodată, avocatul le-a precizat judecătorilor că probele dosarului, până la acest moment, nu arată elementele constitutive ale faptei de trafic de influenţă pentru care este cercetată clienta sa.
Vărzaru a declarat că reprezentanta comitetului de părinţi i-a spus că s-au strâns 12.900 de lei, pentru a asigura “un minim protocol” şi pentru a “motiva” comisia de bacalaureat, precizând că i s-a cerut vicepreşedintelui comisiei “să ajute” elevii. În ultimul cuvânt, fosta directoare a spus că îi pare rău pentru elevii ei şi pentru evenimentele prin care au trecut aceştia în ultima perioadă.
Directoarea liceului Bolintineanu, Costica Vărzaru, a recunoscut că a intervenit pentru a-i ajuta pe elevi să promoveze examenul de bacalaureat. Aceasta spune că a discutat chiar cu vicepreşedintele comisiei şi că unii profesori trebuiau să furnizeze rezolvările. Binenţeles, în schimbul unei motivări financiare.
Directoarea de la Bolintineanu a recunoscut în faţa instanţei că ştia de banii de protocol, strânşi înainte de examenul de bacalaureat. “Am fost informată de reprezentanta comitetului de părinţi că s-a strâns o sumă minimă de protocol pentru comisie. M-a interesat comisia pentru o buna desfăşurare, în vederea asigurării unui climat minim pentru elevi. Protocolul însemna un fruct şi o apă. Am fost informată de reprezentanţii comitetului de părinţi că au adunat o sumă de 12.900 de lei pentru membrii comisiei. Am luat la cunoştinţă. Nici nu m-am opus”, a spus Costica Vărzaru.
Directoarea a mai spus că banii de protocol sunt o tradiţie anuală pentru bacalaureat:
Judecător: În fiecare an se face acest lucru (n.r. se dau bani pentru comisie)?
Costica Vărzaru: Comitetul de părinţi asigură în fiecare an apa şi fructul.
Judecător: Alţi bani pentru comisie nu se strângeau?
Costica Vărzaru: Nu ştiu ce cumpărături au fost făcute cu suma de 12.900 de lei. Din această sumă, la sfârşitul examenului trebuia să fie motivată comisia, după cum mi-a comunicat reprezentantul comitetului de părinţi.
Costica Vărzaru a mai recunoscut că a discutat cu reprezentanţii comisiei şi că, pentru a-i ajuta pe elevi, subiectele urmau să fie rezolvate. “Au fost discutate soluţii pentru ca elevii să fie ajutaţi. Am discutat cu vicepreşedinta pentru un minim ajutor. O parte dintre profesori urmau să furnizeze subiectele elevilor. Nu stiu ce s-a întâmplat. Vicepreşedinta comisiei urma sp stabilească. Consider că toţi elevii au nevoie de un punct de sprijin”, a mai spus directoarea.
Costica Vărzaru a fost demisă din funcţie imediat după izbucnirea scandalului de la liceul Bolintineanu.

Vezi si

Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom avea o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru

Există un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, România să aibă o aderare completă …

One comment

  1. Sa stea in arest, mult si bine. Ca asa fac multi profesori, politisti, doctori si altii…nu se gandesc ca poate, omul nu are ce manca… ca poate aia is ultimii bani de care mai dispune respectiva persoana!