Saturday , April 20 2024

Incendiu in Club Colectiv: Scandal in TVR. Seful stirilor a demisionat

TVR

Raluca Stroe Brumaru, seful interimar al stirilor TVR, si-a anuntat, luni, demisia ca urmare a faptului ca televiziunea publica nu a acoperit, vineri noaptea, in regim de breaking news, incendiul din clubul Colectiv, soldat cu 30 de morti si peste 150 de raniti.
Informatia a fost confirmata de aceasta pentru Hotnews.ro.
Raluca Brumaru a spus ca in TVR exista o procedura pentru intrarea in regim de breaking news, dar aceasta nu a fost aprobata, pana acum in Comitetul Director. “Motivul demisiei este ca eu nu am fost aici in acea noapte, iar in absenta mea nu s-au luat masurile care trebuiau luate pentru a se intra in emisie. Pentru ca pe teren au fost oameni – si reporteri, si cameramani, si soferi, iar in redactie au fost producatori si editori si producatorul executiv”, a declarat Raluca Stroe Brumariu. Aceasta a adaugat ca se simte responsabila, pentru ca in noaptea tragediei a primit mesaj pe telefon de la colegi, dar aparatul era pe silent si a vazut mesajul abia dimineata..
Vineri noapte, cand aproape toate televiziunile de stiri, dar si altele acopereau in direct tragedia de la clubul Colectiv, TVR nu a transmis nimic pe post, cazul fiind relatat doar pe site-ul televiziunii. TVR a inceput abia sambata dimineata sa difuzeze materiale despre ceea ce s-a intamplat la Colectiv.
Modul in care TVR, televiziunea platita din bani publici, a tratat subiectul a fost intens criticat, atat pe retelele de socializare, cat si in declaratii publice.
Valentin Jucan, membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA), a adresat, luni, o scrisoare deschisa comisiilor de specialitate din Parlament in care le-a solicitat convocarea de urgenta a conducerii TVR pentru a da explicatii.
“Postul public de televiziune are un rol strategic in informarea romanilor, avand inclusiv atributii speciale in transmiterea informatiilor de interes major. In plus fata de prevederile legii, TVR este finantat direct de cetateni prin taxa TV pe care acestia o platesc.
Evenimentele dramatice care au inceput sa se desfasoare din seara zilei de 30 noiembrie a.c. (30 octombrie – n.red.) au fost prezentate pe larg de majoritatea posturilor de televiziune, mai putin de catre postul public. Primele reportaje/trasmisiuni realizate de TVR in legatura cu dezastrul de la clubul Colectiv din Capitala au inceput sa fie difuzate abia dupa opt ore de la primele informatii ajunse in presa, adica incepand cu ora 7:00.
Pe parcursul noptii, singurele informatii difuzate de TVR au fost in mediul online, pe site-ul sau oficial sau scurte insert-uri de text scris in cadrul programului. Mai mult, jurnalistii aflati la locul tragediei au relatat faptul ca reprezentanti ai TVR s-au deplasat din proprie initiativa la clubul “Colectiv”, acestia sunandu-si superiorii.
Cu toate acestea, programul TVR nu a fost modificat”, se arata in scrisoarea adresata de Valentin Jucan membrilor comisiilor de cultura din cele doua camere ale Parlamentului.
Jucan spune ca este inadmisibil ca postul public de televiziune “sa nu aiba posibilitatea de a se mobiliza in astfel de situatii de dezastru”.
“Lipsa unei proceduri pentru situatii de urgenta care necesita intrarea postului public in regim ‘breaking news’ este de netolerat. (…) Este inadmisibil ca aceasta situatie grava sa treaca neobservata, nesanctionata si fara o imediata remediere”, mai arata Valentin Jucan.
De asemenea, jurnalistul Dragos Patraru, colaborator al TVR, a postat pe blog un comentariu foarte dur la adresa conducerii postului public de televiziune.
“Am vazut lucruri extraordinare de vineri seara pana acum: am vazut oameni fantastici, am vazut solidaritate, am vazut omenie. Dar am vazut si multe lucruri groaznice. Am vazut multi nemernici, profitori. Neoameni. Si despre unii, si despre altii, trebuie sa vorbim. Unora sa le multumim, pe ceilalti sa-i punem la punct. (…)
Ce simt ca sunt eu dator sa evidentiez este lipsa de reactie a unui serviciu public foarte important. Serviciul public numit Televiziunea Romana. TVR nu a transmis nimic vineri noapte. N-a avut imagini, ci doar informatii pe crawl. Jalnic! Televiziune publica fara imagini, doar cu text. Aflu, stupefiat, ca nu exista o procedura de intrare in breaking news. Va puteti inchipui asa ceva?
Intr-o institutie supraaglomerata, cu atat de multi oameni, cu atat de multe resurse, o institutie blocata de multa vreme in proiect, sufocata de proceduri care mai de care mai complicate, nu exista o procedura de intrare in direct, de la un eveniment”, afirma =e blog, Dragos Patraru.
Jurnalistul spune ca nu intelege cum e posibil asa ceva.
“E ca si cum intr-un spital ai duce urgentele intai la cantina. E ca si cum pompierii s-ar trezi ca nu au furtun, dupa ce au ajuns la locul incendiului. Televiziunea publica are, peste tot in lume, atributii foarte clare. Si un rol foarte important il joaca televiziunea publica in cazuri de urgenta. Ce s-ar fi intamplat daca vineri seara ar fi avut loc un cutremur mare?
B1 TV, de pilda, postul privat de stiri care nu a transmis nimic de la locul tragediei, are doar o responsabilitate morala, fata de proprii telespectatori. E problema lor. TVR nu e in aceeasi situatie. Televiziunea publica are datoria scrisa, reglementata prin lege, de a informa populatia, toata populatia, in cazuri de urgenta. Bun, nu a avut loc un atac terorist sau un cutremur, dar s-a produs o nenorocire de proportii. Iar TVR avea obligatia de a-i informa pe cetateni. Alocand pentru asta toate resursele pentru care oamenii platesc, luna de luna, abonamentul TV”, mai spune Dragos Patraru, care subliniaza totodata ca, “vineri seara, treaba televiziunii publice a fost facuta de televiziunile private”.
Dragos Patraru scoate in evidenta faptul ca “oamenii din TVR trebuie sa inteleaga ca acolo nu este raiul pilelor, nu este locul caldut unde vremea trece, leafa merge, nu este institutia de stat unde tu te faci ca lucrezi, iar statul se face ca te plateste”.
“Televiziunea publica trebuie fie inchisa, fie relansata pe cu totul alte coordonate. (…) Vineri, TVR nu a fost televiziunea publica a Romaniei. Iar asta nu trebuie sa se mai intample niciodata”, mai afirma el.
ziare.com

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …