Thursday , April 25 2024

In această noapte dormim mai puţin cu un ceas. Trecem la ora de vară

ceasul [800x600]


România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 03.00 va deveni ora 04.00.
Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că duminică 29 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an.
An de an trebuie să schimbăm ceasurile cu o oră înainte sau cu o oră înapoi. În ultima duminică a lunii martie se face schimbarea la ora de vara, astfel ora 03:00 devine ora 04:00, iar ultima duminică a lunii octombrie se trece la ora de iarnă, când ora 04: devine ora 03:00.
În realitate, termenul de ora de iarnă este greşit folosit, acesta nu există, în perioada iernii fiind, de fapt, ora standard. Ora de vara a fost inventată pentru a reduce consumul de energie electrică, şi adoptată încă din anul 1916.
Schimbarea la ora de vara a fost introdusă pentru prima dată, în România, în anul 1932, şi a fost o normă în vigoare până în anul 1943 când a fost suspendată. Această normă a fost reintrodusă în anul 1979.
De ce este necesar să facem schimbarea la ora de vară?
William Willett, un constructor englez, a fost cel care, în anul 1905 a adus pentru prima dată ideea de schimbare la ora de vară.
Mergând dimineaţă foarte devreme spre un loc unde să ia micul dejun, William a văzut că, deşi era foarte multă lumina la acea oră, mulţi londonezi încă doarmeau şi nu îşi începuseră activitatea zilei. Era ora 6 dimineaţă, iar activitatea londonezilor începea, în general, de la ora 7.
William Willett a fost conştient că această ora de lumina nu era folosită de nimeni, astfel, doi ani mai târziu şi-a publicat idea, însă nu a fost pusă în aplicare. Germania a fost prima ţară care a adoptat, în 30 aprilie 1916, schimbarea orei de vara.
Practic, prin schimbarea la ora de vară nu se mai pierde prima ora de şoară din zi, în schimb se profită de o ora în plus de lumină seară, atunci când se face economia de energie electrică prin nefolosirea surselor pentru iluminat.
Reducerea consumului de energie electrică este impresionantă. Prin schimbul la ora de vară, pentru cele 7 luni în care îşi are efectul, se estimează că se face o economie de aproximativ 5% pentru fiecare gospodărie.
Curiozităţi în ceea ce priveşte schimbarea orei
Tările care folosesc DST (Daylight Saving Time sau schimbarea orei) sunt în principal cele din emisfera nordică a planetei. Nu se realizează schimbul la ora de vară în ţări precum Islanda, o parte din Canada, Statele Unite şi Mexic, şi practic toată zona asiatică.
Schimbarea la ora de vară s-a introdus în majoritatea ţărilor odată cu prima criză mondială a petrolului din anul 1974. S-a generalizat această practică pentru a profită mai mult de lumina zilei şi pentru reducerea consumului de electricitate pentru iluminare.
Dacă se nasc doi gemeni în ultima duminică a lunii octombrie, primul la ora 03.55, înainte de schimbarea la ora de iarnă, iar al doilea după 10 minute, respectiv la ora 04:05, ora care devine 03:05, cel de-al doilea este, legal vorbind, este copilul mai mare.
Sistemul de operare Windows 95 a fost primul care a introdus schimbarea automată la ora de vara, dar datorită unei erori de programare, schimbarea s-a făcut doar în acel an.
Pentru a nu fi aşa de bruscă schimbarea şi a diminua efectele asupra organismului, chiar inventatorul orei de vara, William Willett, a propus că schimbarea să se facă în decursul mai multor zile, câte 20 de minute zilnic, însă această propunere nu a fost niciodată pusă în practică.
Mersul trenurilor nu se modifică
Trecerea la ora oficială de vară, sâmbătă noapte, nu modifică mersul trenurilor în vigoare, informează joi CFR Călători. Trenurile de călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 28/29 martie 2015 la ora 3,00, care va deveni ora 4,00. După ora 4,00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. ‘Astfel, un număr de 69 de trenuri, din care 6 trenuri internaţionale, 26 InterRegio şi 37 Regio aflate în circulaţie între 3,01 şi 4,00 (ora iarnă), vor ajunge la destinaţie cu orarii modificate. Având în vedere că şi în ţările vecine această trecere se face în aceeaşi zi de duminică, 29 martie 2015, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare’ , se precizează în comunicatul citat.

Vezi si

Noi norme privind încălcarea regulilor de circulație în străinătate adoptate de Parlamentul European

Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan …