Wednesday , April 24 2024

Guvernul scoate bani din fondul de rezerva pentru morfina bolnavilor de cancer

Lucian Duta, directorul CNAS
Guvernul a alocat, din Fondul de rezerva, o suma totala de 750.000 lei pentru achizitionarea in regim de urgenta a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacientilor oncologici, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut Ministerului Sanatatii ca, in interval de o saptamana, sa ii prezinte o analiza privind constituirea unei rezerve nationale care sa includa toate medicamentele pentru situatii de urgenta, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Aceasta rezerva ar permite evitarea unor probleme similare celor aparute cu tratamentul pacientilor oncologici.
Presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca Mundipharma, companie care asigura analgezice opioide (morfina) in Romania, este intr-un proces de restructurare a modelului de activitate si prezenta pe piata, dar a asigurat ca acest lucru nu va afecta livrarea produselor lor.
“CNAS isi exprima regretul pentru dificultatile intampinate de unii pacienti in asigurarea tratamentului recomandat. Deficitul de analgezice opioide anuntat si larg dezbatut in mass-media a fost clarificat in intregime de reprezentata pentru Romania a firmei producatoare, care afirma ca este intr-un proces de restructurare a modelului de activitate si prezenta pe piata, dar care nu va afecta prezenta medicamentelor din portofoliu pe piata Romaneasca”, a spus presedintele CNAS.
Potrivit lui Duta, din scrisoarea pe care firma elvetiana a trimis-o la CNAS reiese ca in prezent exista comenzi si/sau importuri in derulare cu toti distribuitorii companiei, pentru toate produsele inregistrate si “in cantitati suficiente pentru a deservi necesarul de piata”.
Intr-un comunicat al CNAS se sustine totodata ca Programul National de Oncologie are asigurata finantarea ritmica si continua pentru acest an, cu valori similare ale anului anterior.
Peste 10.000 de bolnavi sunt inregistrati in Registru in ianuarie.
Compania elvetiana anunta recent, intr-un comunicat, ca decizia restructurarii “s-a bazat pe inasprirea considerabila” a conditiilor de desfasurare a activitatii pe piata farmaceutica romaneasca, pe cresterea considerabila a expunerii la riscuri financiare, precum si pe cresterea considerata insuportabila a nivelului de taxare.

Vezi si

Poşta Română: Până de sărbători putem livra pensiile; depinde când ne intră banii în conturi

Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la …