Friday , March 29 2024

GUVERNUL DANCILA A CAZUT


Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaților și
Senatului. Au fost 238 de voturi pentru.
Au fost cinci voturi impotriva.Moțiunea de cenzură a fost dezbătută în plenul reunit al Parlamentului, joi. Votul a fost unul secret cu bile.
Prin urmare, dacă moțiunea de cenzură a fost adoptată de către Legislativ, atunci este retras votul de incredere al Parlamentului pentru Guvern.
Potrivit Legii 90/2001 privind funcționarea Guvernului și a ministerelor, principala consecință este aceea că Executivul nu mai poate emite ordonanțe de urgență sau propuneri legislative către Parlament, dacă este retras votul de încredere în Parlament prin moțiune de cenzură. „În cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege. În situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi proiectul de lege privind responsabilitatea fiscală”, conform legii menționate.
Și articolul 110, alineatul 2, din Constituție spune că „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament
a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu
excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile”. În astfel de situație sunt aplicabile prevederile articolului 103, în care șeful statului „desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.
„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”, mai arată același articol din Legea fundamentală.
Totodată, „programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, conform articolului 103
din Constituție.
„Guvernul al cărui mandat a încetat (…) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor
publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, mai prevede Legea fundamentală.
(Mediafax)

Vezi si

Horia Constantinescu a demisionat din funcţia de preşedinte ANPC pentru a candida la Primăria Constanţa

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit …

One comment

  1. Cel mai infect guvern..Acest guvern trebuia sa plece după alegerile europarlamenare.Acest partid numit psd ĺtrebuie scos in afara legii Cei mai corupti si mai ipocriți politicieni.Rusine…Romania a pierdut trei ani.Au prostit si manipulat pensionari si ajutati sociali…cu acest electorat psd-ul a guvernat 30 de ani..este timpul ca acest partid sa devina istorie…Cu același sentiment de repulsie doresc ca cei care se uita la antena3=latrina3tv…si a celor care se uita la rtv. Sa inteleaga ca sant doi gangsteri in spatele acestor trusuri care manipulează.. este vorba de turnători securist voiculescu si de infractorul ghiță….cei care stau bine merci cu curul le zeci de milioane de euro….datorită românilor care muncesc cinstit.. Acești infractori trebuie sa stea in cu totul alta parte….dar bani fac diferenta….Hai sa ne unim si sa distrugem după 30 de ani aceasta mafie…car a pus monopol pe Romania….