Friday , March 29 2024

Guvernul a atacat din nou la CCR pensiile speciale ale alesilor locali

ciolos1

Premierul Dacian Ciolos a anuntat, luni, ca Guvernul a contestat din nou la Curtea Constitutionala legea privind pensiile speciale pentru alesii locali.
Premierul a explicat la postul public de radio ca legea risca sa afecteze sustenabilitatea sistemului public de pensii si a precizat ca impactul bugetar ar fi de 400 de milioane de lei pe an.
In plus, Dacian Ciolos a subliniat faptul ca aceste pensii nu respecta principiul contributivitatii.
“Inseamna ca dai ca si pensie mai mult decat categoria respectiva a contribuit la bugetul de pensii, deci cineva trebuie sa suporte cheltuiala. Am decis sa trimitem din nou acest proiect de lege la CCR, chiar astazi am semnat aceasta sesizare. Ele risca sa afecteze insasi consolidarea ideea de pensii si a sistemului public”, a afirmat Ciolos.
El a spus ca acest guvern nu are intentia de a propune o reforma a sistemului de pensii, precizand ca nici nu vor fi taiate pensiile.
“Aceste mesaje transmise, ca Guvernul nu mai plateste pensiile sau ca taie pensiile sunt doar petarde cu interes electoral sau pentru a destabiliza si a crea ingrijorare in randul pensionarilor. Nu ne vom atinge de sistemul de pensii, insa vrem sa luam masuri pentru ca acest sistem sa fie credibil si sa nu il aruncam in aer prin decizii care risca sa il destabilizeze”, a declarat premierul Dacian Ciolos.
Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, le-a cerut primarilor, saptamana trecuta, sa iasa public si sa spuna ca nu au nevoie de aceste pensii speciale care afecteaza sistemul public de pensii.
“Pensiile speciale sunt facute pe un regim noncontributiv, ceea ce inseamna ca noi toti ceilalti cotizam cu bani pentru ca aceste pensii sa poata fi platite”, a aratat ministrul Muncii.
Senatul a adoptat, la inceputul saptamanii trecute, proiectul de lege prin care alesii locali care au cel putin un mandat dus la capat beneficiaza de pensii speciale, proiectul fiind adoptat de catre plen cu 101 voturi favorabile, unul “impotriva” si sase abtineri.
Proiectul fusese contestat anterior, tot de Guvern, la Curtea Constitutionala si declarat neconstitutional, fiind retrimis la Parlament pentru modificare.
Potrivit amendamentelor aduse proiectului de lege, persoanele alese dupa 1992, de catre cetateni, care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la incetarea mandatului, la o indemnizatie lunara speciala.
Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate, si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat, cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.
Un alt amendament adoptat prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de Consilii Judetene care au fost si parlamentari trebuie sa opteze pentru una din cele doua pensii speciale.
Legea ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017.

Vezi si

O dronă militară ar fi căzut azi-noapte în Insula Mare a Brăilei

O operațiune de căutare a Armatei Române are loc într-o zonă din Insula Mare a …