Thursday , April 25 2024

Franţa, "mai mult decât rezervată" în privinţa aderării României la Schengen

schengen

Franţa nu vede România prea curând în Schengen. Ministrul francez de interne a declarat că este mai mult decât rezervat în privinţa aderării ţării noastre la spaţiul european unic fără frontiere interne. Asta în ciuda optimsimului afişat de ministrul de Externe Titus Corlăţean, care spunea pentru Agerpres că, informal, semnalele sunt în regulă privind aderarea României la Schengen.
Ministrul afacerilor interne francez Manuel Valls a declarat pentru France-Inter că problema deschiderii spațiului Schengen pentru România și Bulgaria de la 1 ianuarie 2014 nu se află ‘pe ordinea de zi’ și că este mai mult decât rezervat în legătură cu aceasta, scrie joi Le Figaro, citat de Agerpres.
“Eu sunt mai mult decât rezervat”, a explicat ministrul francez, atât timp cât nu vor fi luate măsuri pentru a ‘garanta securitatea cetățenilor noștri’.
În replică la declarațiile președintei Frontului Național (extremă dreapta), care a dat asigurări că decizia a fost deja luată, Manuel Valls a afirmat: ‘Marine Le Pen este incompetentă’.
Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, îşi exprima recent optimismul în privinţa unei soluţii favorabile pentru România.
“Nu am înregistrat în ultima perioadă de timp așa cum înregistrasem anul trecut semnale de rezervă sau negative. Aș spune că informal semnalele sunt în regulă, dar fie că ne place sau nu există niște momente politice și electorale importante în câteva state membre ale UE cu greutate, unele chiar în septembrie, după care vom putea discuta cu noile guverne ultimele detalii”, a spus şeful diplomaţiei române, într-un interviu acordat Agerpres.
“Președinția lituaniană a UE a introdus sub forma unui proiect de decizie, subliniez, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și, bineînțeles, nu doar că așteptăm cu interes, dar facem măsurile firești pe canalele diplomatice, pe lângă ceea ce colegii din Ministerul de Interne fac, pentru că, pe fond, acolo este instituția responsabilă, dar noi facem demersurile firești pe lângă statele membre ale Uniunii Europene pentru adoptarea unei decizii, probabil în doi pași, în două trepte, până la urmă o decizie firească, legitimă, normală, pentru că România și-a făcut treaba, a îndeplinit criteriile tehnice obiective din tratate, din acquis-ul Schengen, a investit foarte mulți bani. Acest lucru este recunoscut practic de toate statele membre. Având în vedere climatul și de stabilitate politică, dincolo de retorica politică internă care mai apare și a apărut și în aceste zile, ar trebui în mod firesc să ne îndreptăm spre o decizie pozitivă în doi pași”, a mai spus Corlăţean.
O opoziţie pe tema posibilei aderări a României şi Bulgariei la Schengen a fost exprimată şi de preşedintele Comisiei Europene. Jose Manuel Barroso, a afirmat că Bulgariei și României trebuie să li se acorde șansa de a adera cât mai curând posibil la spațiul Schengen, potrivit Novinite.

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …