Director Romsilva: Vrem să cumpărăm arme pentru pădurari, ca să se apere de hoți

14/12/18 ora:6:56am

Directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a declarat, joi, că Regia intenționează să cumpere arme pentru pădurari, pentru a se apăra de hoții de lemn. În 2018, 19 pădurari au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au fost agresați. „Vrem achiziții de arme, asa cum permite legea acum, pentru că sunt multe agresiuni împotriva oamenilor care apără pădurile. Dar nu cred că armele îi vor ține departe de agresiuni. Nu credeam că un angajat al nostru poate fi atacat la iesirea dintr-un ­ma­gazin, după ce a cumprat niște produse pentru copii”, a declarat, joi, directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

Potrivit acestuia, angajatul Romsilva care a fost agresat la ieșirea dintr-un magazin a participat în aceea zi la un control în pădure, împreună cu poliția, iar cei care l-au agresat au fost amendați în urma acelui control. În urma agresiuni, pădurarul a fost spitalizat.

În 2018 au fost agresați 36 de pădurari de către hoții de lemn. 19 au necesitat îngrijiri medicale

De la începutul anului și până în prezent, 36 de pădurari din cadrul Romsilva au fost agresați de către hoții de lemn. Potrivit Romsilva, 19 pădurari au necesitat îngrijiri ­me­dicale. „Din cei 36 de pădurari agresați, 19 au necesitat îngrijiri medicale, iar autoturismele a cinci pădurari au fost avariate în cursul agresiunilor. În acest an, s-a înregistrat și o tentativă de furt a armamentului din dotarea personalului silvic. S-au înregistrat, de asemenea, și agresiuni în afara fondului forestier, grupări infracționale specializate în tăieri și sustrageri ilegale de lemn, agresând cu premeditare personalul silvic care păzește pădurile, astfel de cazuri grave întregistrându-se în județele Caraș – Severin, Suceava și Vaslui”, se arată într-un raport al Romsilva, transmis, joi, presei.

Sursa citată mai arată că înmulțirea agresiunilor asupra personalului silvic din ultimii ani are loc pe fondul sporirii controalelor, precum și preluării în pază a unor păduri ale persoanelor fizice care nu aveau asigurate serviciile silvice. „Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a preluat în pază, conform Codului Silvic, 74.555 de hectare de pădure care nu aveau contracte de servicii silvice cu niciun ocol silvic, 23.463 de hectare prin încheierea de contracte de prestări silvice și 51.092 de hectare în baza actelor de constatare. În plus, Romsilva asigură servicii silvice pentru 37.518 hectare aflate în litigiu, pentru care s-a suspendat serviciul ­pu­blic cu specific silvic”, se arată în raportul Romsilva. Potrivit Regiei, în ultimii zece ani, peste 600 de angajați ai Romsilva au fost victime ale agresiunilor.