Friday , March 29 2024

Dezbatere despre România în Comisia LIBE din PE. Timmermans: Nu vom ezita să aducem guvernul român în fața instanței

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European s-a reunit luni seară, la Strasbourg, într-o „ședință extraordinară” pe tema situației din România, înaintea dezbaterii de miercuri din plenul legislativului european cu privire la protestele din 10 august și statul de drept din țara noastră.
UPDATE: Frans Timmermans  a răspuns mai mult interpelări din partea mai multor europarlamentari români:
„Nu vedem progrese, vedem paşi înapoi şi asta ne îngrijorează foarte mult.
Nu suntem singurii care spunem asta. Haideti să începem un dialog pe aceste puncte specifice, nu să ne emoţionăm şi să facem declaraţii generalizate!
Asta face şi guvernul român ca răspuns la ce spun eu. Nu sunt mulţumit de progresele obişnuite, dar vom continua să cooperăm. Privind protocoalele secrete chiar nu îmi pot da seama cum pot folosi aceste protocoale pentru a justifica schimbări în legislaţie care ar limita lupta contra corupţiei. Să analizăm lucrurile!
Demonstraţiile – se anchetează să vedem care va fi rezultatul anchetelor, dar imaginile le-am văzut cu toţii şi am văzut mărturiile de după. Nu ar fi oameni pe care să-i defineşti ca huligani sau care în mod normal ar crea probleme de ordine publică, dar să aşteptăm rezultatul anchetelor şi apoi vom vedea.
Nu am criticat decizia CCR, doar am menţionat că preşedintele nu a dorit să o demită pe Kovesi.
În privinţa referendumului, UE nu are competenţe în acest domeniu. Dreptul familiei e de competenţa statelor membre.
Cred în valorile familiei, sunt soţ, tată, am patru copii, însă nu vreau ca valorile familiei să fie transformate în argumente pentru a justifica homofobia sau a respinge alte tipuri de familie”.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat modificările aduse legilor Justiției, afirmând că CE nu va ezita să aducă “în fața instanței guvernul român dacă regulile sunt încălcate”.
“Cu toții suntem conștienți că inițiativele autorităților române începând cu 20017 în ceea ce privește Codul penal, Codul de procedură penală și în general prevederile din domeniul judiciar au dus la îngrijorări la o serie întreagă de actori atât din România, cât și în Europa și la nivel internațional. (…) Dacă se adoptă fără modificări legile Justiției modificate și codurile penale modificate ar afecta sistemul judiciar, inclusiv capacitatea de a combate corupția și alte infracțiuni. Asta e cu atât mai important cu cât s-a obținut atât de mult în lupta împotriva corupției la nivel înalt în România în ultimii ani. Asta ar însemna un regres grav față de evaluarea pozitivă a Comisiei din ianuarie 2017. Însă legile nu au fost încă promulgate. Deci nu este prea târziu pentru ca instituțiile române să dea un pas înapoi”, a declarat Frans Timmermans în timpul dezbaterii din Comisia LIBE despre situația din România, potrivit Mediafax.
El a mai spus că oficialii Comisiei Europene vor evalua cu foarte mare atenție legile adoptate și conformitatea lor cu legea europeană.
“În următorul MCV, de luna viitoare, vom face o evaluare a raportului. Situația față de ultimele rapoarte s-a deteriorat. Fiți siguri că toate elementele vor fi analizate și incluse în acest raport. După cum am mai spus de mai multe ori, un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru toți prietenii României, dar mai ales pentru cetățenii români. S-au făcut progrese, însă ele nu sunt ireversibile. Dimpotrivă, evoluțiile recente pun sub semnul întrebării acest progres și riscă să submineze obiectivul nostru comun, să existe o evoluție pozitivă în România, astfel încât MCV să nu mai fie necesar. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în cealaltă direcție. Asta este ceea mă îngrijorează”, a adăugat prim-vicepreședintele CE.
El a menționat că dialogul cu autorităție române va continua.
“Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în fața instanței guvernul român. Facem apel la Guvernul Ronmâniei să readucă pe calea cea bună procesul de reforme. Concret, asta înseamnă să dea curs recomandărilor noastre din raportul MCV din ianuarie 2017, recomandărilor Comisiei de la Veneția și Greco”, a mai spus Timmermans.
Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene și comisar UE pentru Reglementări, Relaţii Interinstituţionale, Stat de Drept şi Carta Drepturilor Fundamentale, a exprimat preocupare în legătură cu reformarea legilor justiţiei în România şi a formulat semne de întrebare privind procedura care a condus la demiterea procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.
HotNews
 

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …