Friday , March 29 2024

Codurile Penale, adoptate în forma dată de Comisia Iordache. Modificarea care îl ajută pe Dragnea

Parlamentarii din Camera Deputaților au votat miercuri modificările controversate a Codurilor Penale, adoptate pe repede înainte, marți, în comisia condusă de Florin Iordache.

Codul Penal și Codul de Procedură Penală au fost adoptate de plenul Camerei Deputaților în forma în care a plecat de la Comisia Iordache, una contestată de Opoziție. „Nu e problemă cu majoritatea”, a declarat Dragnea, făcând referire și la votul care nu a mai avut loc cu privire la restructurarea Guvernului.

Pentru social-democrați, miza este foarte mare. Codul Penal și Codul de Procedură Penală au fost modificate de Comisia Iordache, au fost contestate la Curtea Constituțională, iar unele articole au trecut de controlul constituțional, altele nu.

Ce a vrut PSD a fost ca Ministerul Justiției să dea o ordonanță de urgență pentru modificarea Codurilor penale. Însă cum Tudorel Toader a tras de timp, coaliția PSD-ALDE a decis înlăturarea sa din funcția de ministru al Justiției, iar Codurile penale s-au întors la Comisia Iordache, unde au fost modificare din nou, iar miercuri vor ajunge la votul final din Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Ședința din plenul Camerei Deputaților a început în jurul orei 10:00, fiind condusă de Florin Iordache. Social-democrații s-au mobilizat și au avut o ședință de grup pentru a vedea dacă sunt suficienți pentru a trece aceste modificări ale Codurilor penale.

Iată care sunt principalele modificări ale Codurilor penale adoptate de Comisia Iordache:

Scad pedepsele pentru abuz în serviciu
Este dezincriminată cu totul neglijența în serviciu
Scad termenele de prescripție. Specialiștii spun că această modificare-cheie ar putea să îl vizeze sau să îl intereseze direct și pe Liviu Dragnea, în dosarul său privind angajările fictive
Termenul pentru denunț este redus la un an. După ce trece un an, persoana care face un denunț poate fi și ea pedepsită.
Interzicerea, în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei, a comunicărilor publice, precum și a furnizarea altor informații provenind de la autorități publice, referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Acest lucru ar însemna că presa nu va mai putea furniza informații de interes public despre demnitari vizați de anchete sau despre faptele de care sunt acuzate aceste persoane.
Persoanele din cadrul autorităților publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca și cum acestea ar fi vinovate, decât dacă există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.

Tot miercuri, o delegație a Comisiei de la Veneția a ajuns în România, în urma sesizării depuse de PNL privind modificarea legilor justiției prin OUG. Delegația Comisiei de la Veneția va avea o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, urmănd să fie adusă în discuție și modificarea Codurilor penale. De asemenea, Comisia va avea o întrevedere și cu ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, dar și cu reprezentanții unor instituții din sistemul judiciar.

Raportorii vor discuta despre legile justiţiei, modificarea acestora prin ordonanţe de urgenţă şi modificarea codurilor penale, aflată în plin proces în Parlament.

„Comisia de la Veneţia va veni să discute cu noi despre legile justiţiei. Aşa cum ştiţi, pârâcioşii de serviciu PNL şi USR au mers şi s-au plâns că nu ştiu ce s-a întâmplat. Au venit să vadă dacă s-a adus atingere la legile justiţiei. Nu avea nicio legătură modificarea codului penal cu discuţiile pe legile justiţiei , cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, de aceea nu am amânat discuţia”, a declarat marți Florin Iordache.

digi24.ro

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …