Friday , April 19 2024

CCR: Legea desecretizării protocoalelor din Justiție, care putea duce la revizuirea sentințelor definitive, neconstituțională

Judecătorii Curții Constituționale au decis că încalcă Legea fundamentală legea care ar fi determinat desecretizarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI și Parchete, inițiată de Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Mircea Drăghici și aprobată de Parlament.

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizările PNL, USR, ICCJ şi a preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente.

Judecătorii au stabilit că declasificarea respectivelor protocoale trebuie să se facă prin Hotărâre de Guvern, şi nu prin lege adoptată de Parlament.

Ce presupune legea inițiată de Dragnea, Tăriceanu și Drăghici:

– declasificarea Hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, a planurilor de cooperare dintre DNA și SRI, a tuturor protocoalelor și/sau acordurilor de colaborare și cooperare încheiate între instituțiile statului român

– încetarea efectelor juridice ale documentelor menționate mai sus

– deschiderea căii către revizuirea sentințelor judecătorești definitive.

Despre revizuirea sentințelor: „Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute la art. 1 au posibilitatea, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit”.

Mai mult de atât, cauzele „în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale în perioada de existență a documentelor prevăzute la art. 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi” ar urma să fie supuse automat revizuirii.

* Şeful statului a sesizat CCR cu privire la această lege, motivând că, “prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ”, contravine unor norme şi principii constituţionale. El a solicitat CCR să constate că legea, care i-a fost transmisă pentru promulgare pe 21 noiembrie, este neconstituţională în ansamblu.

Continuarea, AICI

Vezi si

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani, într-un dosar privind fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din …