Thursday , March 28 2024

CCR ii da dreptate partial lui lui Iohannis: Parlamentarii nu pot intermedia intre cetateni si autoritatile publice

Curtea Constitutionala a dezbatut, marti, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind statutul parlamentarilor, acesta motivand ca articolul care ofera alesilor dreptul de a intermedia relatia dintre cetateni si potentiali investitori cu administratia publica incalca Constitutia.

CCR a admis partial sesizarea presedintelui, potrivit unor surse din interiorul CCR, citate de Mediafax.
Judecatorii CCR au decis, marti, ca articolul 37 este neconstitutional.
Art. 37 din actul normativ modificat de Parlament prevede urmatoarele: “In baza mandatului reprezentativ, deputatii si senatorii actioneaza in interesul poporului, putand astfel sa intermedieze in orice mod, fara a pretinde sau primi bani sau alte foloase materiale, relatia dintre cetateni si organele administratiei publice centrale si locale si serviciile si directiile din subordinea acestora, relatia dintre alesii locali si autoritatile publice centrale, dar si dintre potentialii investitori si autoritatile publice locale”.
Astfel, Legea se va reintoarce in Parlament pentru a fi pusa in acord cu decizia de marti a Curtii Constitutionale.
Pe 26 iulie, seful statului a sesizat CCR referitor la modificarea Legii privind Statutul deputatilor si senatorilor, adoptata de Parlament, potrivit unui anunt al Administratiei Prezidentiale.
“Prin instituirea in legea criticata a posibilitatii deputatilor si a senatorilor de a pretinde ori de a primi foloase nemateriale, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, prin intermedierea ‘in orice mod’ a relatiilor dintre cetateni si autoritati, respectiv dintre alesi locali si autoritati centrale sau dintre investitori si autoritati locale sunt incalcate dispozitiile art. 1 alin. (3) si alin. (5) din Constitutie, restrangandu-se cadrul de integritate aplicabil deputatilor si senatorilor si eliminandu-se un standard de integritate, aspect ce are un efect direct asupra increderii cetatenilor in membrii Parlamentului Romaniei si in autoritatea legiuitoare”, se arata in textul sesizarii depuse de Iohannis la Curtea Constitutionala.
“Acelasi lucru este valabil si pentru faptul ca acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, in forma incriminata de art. 291 din Codul penal ce reglementeaza traficul de influenta, nu se regaseste in cuprinsul dispozitiilor din legea supusa controlului de constitutionalitate. Astfel, prin omiterea ipotezei in care un deputat sau senator accepta promisiunea de bani sau alte foloase in intermedierea relatiei dintre cetateni si autoritatile publice centrale si locale este dezincriminata implicit aceasta modalitate de comitere a infractiunii de trafic de influenta, in conditiile enumerate de legea penala”, completeaza seful statului.
De asemenea, presedintele Iohannis precizeaza ca sintagma “sa intermedieze in orice mod” este una lipsita de claritate, precizie si previzibilitate, contrar exigentelor prevazute in art. 1 alin. (5) din Constitutie si ca incalca o decizie a CCR din anul 2014, care a statuat ca “una dintre cerintele principiului respectarii legilor vizeaza calitatea actelor normative”.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …