Friday , April 19 2024

Cazul Şova: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în vizorul DNA

tariceanu2

Călin Popescu Tăriceanu va fi verificat de DNA, la sesizarea Parchetului General. Sesizarea a fost făcută în cazul votului pentru Dan Şova, după o plângere a lui Eugen Tomac, preşedintele PMP.
DNA îl va verifica pe Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, pentru abuz în serviciu, după o plângere depusă la Parchetul General de către preşedintele PMP, Eugen Tomac. Sesizarea vizează controversatul vot prin care Dan Şova a fost scăpat de colegii săi de mandatul de arestare.
Astfel, DNA va trebui să-l audieze pe Tăriceanu şi să stabilească dacă este vorba de o faptă penală în acest caz.
“Am solicitat Parchetului să se sesizeze, având în vedere abuzul în serviciu de care preşedintele Senatului este acuzat în solicitarea noastră pentru că, aşa cum a constatat şi CCR, este inadmisibil faptul că, după votul în cazul Şova, domnia sa a evitat să emită acea hotărâre, să o trimită spre publicare. De asemenea, în solicitarea pe care am făcut-o am precizat şi faptul că domnia sa a interpretat legea după bunul plac, şi anume a ţinut cont de regulament, şi nu de Constituţie. Cred că este important ca orice politician, indiferent de funcţia în stat pe care o deţine, să ţină cont de lege şi să o respecte”, a declarat, într-o intervenţie la Realitatea TV, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac.
Întrebat dacă a luat legătura, în această perioadă, cu Tăriceanu, Tomac a replicat: “Nu avem de ce să luăm legătura cu preşedintele Senatului. Noi am sesizat un abuz în serviciu evident.”
Liberalii au atacat deja la Curtea Constituţională hotărârea de respingere dată în cazul cererii de arestare pe numele lui Dan Şova. Acesta a fost salvat de colegi prin votul dat în Senat la 25 martie. Dacă CCR admite sesizarea, votul ar trebui reluat, şi nu reinterpretat, a declarat, joi, şeful instituţiei, Augustin Zegrean.
După ce responsabilitatea publicării hotărârii în cazul votului din 25 martie a fost pasată de la Biroul Permanent al Senatului la Comisia Juridică şi invers, miercuri a fost în sfârşit publicată în Monitorul Oficial, aşa cum ceruse CCR pe data de 8 aprilie.
Odată publicată în Monitorul Oficial, hotărârea poate fi atacată la CCR, iar liberarii au anunţat deja că vor contesta votul.
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, joi dimineaţa, că, dacă se va da o decizie de neconstituţionalitate, votul dat de senatori în 25 martie ar trebui reluat.
“Dacă hotărârea nu este bună, va fi declarată ne-bună, se va relua votul. Adică vor trebui să rejudece cererea”, a declarat Zegrean.
La insistenţele jurnaliştilor care l-au întrebat dacă ar putea fi vorba de o reinterpretare a votului sau reluarea efectivă a acestuia, Zegrean a adăugat: “Păi altfel cum? Se reia totul de la capăt!”

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …