Thursday , April 25 2024

Băsescu spune că, în caz de conflict cu Iran, România va fi un partener loial NATO şi Israel

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, întrebat dacă, în cazul unui conflict cu Iranul, România va pune la dispoziţie Israelului spaţiul său aerian, că ţara noastră va fi un partener loial al NATO din care face parte şi un partener loial al Israelului.
“Cred că nu este momentul să vorbim despre conflict. Noi sperăm ca sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU să creeze la Teheran soluţia corectă – nu aceea a săpării de gropi pentru militarii americani, ci aceea a deschiderii negocierilor transparente. Iar, dacă va fi cazul, România va fi un partener loial al alianţei NATO din care face parte şi un partener loial al Israelului”, a spus şeful statului.
Preşedintele a ţinut să sublinieze că apreciază drept esenţial ca stadiul actual al situaţiei să evolueze într-un sens favorabil prin negocieri.
“Diplomaţia este cea care trebuie, în opinia noastră, să soluţioneze diferendul Iranului cu lumea, cu democraţia”, a adăugat şeful statului.
“Am abordat problema iraniană şi l-am informat pe domnul preşedinte Peres că România susţine fără rezerve aplicarea ultimei rezoluţii a Consiliului de Securitate cu privire la sancţiunile ce urmează a fi aplicare Iranului şi am subliniat că plecăm de la principiul dreptului fiecărui stat de a utiliza energia nucleară pentru scopuri civile, dar respingem ideea că un stat ca Iranul ar putea fi deţinător de armament nuclear”, a subliniat Traian Băsescu, după întâlnirea cu omologul israelian.
Consiliul de Securitate al ONU a impus, la 9 iunie, noi sancţiuni Iranului, pentru a patra oară începând din 2006, în încercarea de a convinge această ţară să îşi suspende activităţile nucleare sensibile şi să dea asigurări comunităţii internaţionale privind natura paşnică a programului său, a relatat AFP.
Consiliul a adoptat în acest scop Rezoluţia 1.929, redactată de Statele Unite şi având drept coautori Germania, Franţa şi Marea Britanie, cu 12 voturi “pentru”, două “împotrivă” şi o abţinere. Brazilia şi Turcia au votat împotrivă, iar Libanul s-a abţinut. Textul reia şi lărgeşte câmpul sancţiunilor deja adoptate de trei ori de Consiliul de Securitate, în decembrie 2006, martie 2007 şi martie 2008.
Acesta prevede în special că Iranul nu va putea investi în străinătate în anumite activităţi sensibile, precum minele de uraniu şi că navele sale vor putea fi inspectate în apele internaţionale. Aceste inspecţii nu erau autorizate până în prezent decât la chei.
La rândul lor, liderii Uniunii Europene au decis să adopte sancţiuni suplimentare împotriva Iranului, dincolo de cele decise de ONU, vizând domeniile gazelor şi petrolului, a informat AFP, citând surse diplomatice.
Iranul a avertizat, în consecinţă, că va răspunde cu fermitate Uniunii Europene, dacă aceasta continuă politica de sancţiuni privind programul nuclear controversat al Teheranului.
De asemenea, relaţiile dintre Israel şi Iran au fost tensionate în ultima perioadă de noi declaraţii critice ale liderului de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad. Acesta a afirmat că Israelul este “condamnat” şi a acuzat Statele Unite că protejează statul israelian.

Vezi si

Procedură de infringement împotriva României pentru întârzieri în efectuarea plăţilor către farmaciile independente

Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori …