Thursday , April 18 2024

Andronic, la comisia de anchetă a alegerilor din 2009: Geoana o anuntase pe Kovesi ca va fi schimbata din functie

andronic

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a început, luni, audierile referitoare la o eventuală fraudare a scrutinului în favoarea lui Traian Băsescu. Primul audiat a fost jurnalistul Dan Andronic, cel care a făcut recent o serie de dezvăluiri în publicația pe care o patronează, cu privire la o “întâlnire de taină” care ar fi avut loc în seara turului doi. Jurnalistul Dan Andronic le-a relatat luni senatorilor și deputaților despre vizita sa, în seara de 5 spre 6 decembrie 2009, acasă la Gabriel Oprea, susținând, între altele, că a fost amenințat de un lider PSD cu pușcăria dacă va câștiga prezidențialele Traian Băsescu.
Jurnalistul Dan Andronic a declarat luni că a fost chemat acasă la Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009, pentru a da un sfat în calitate de fost jurnalist și consultant politic, situația sa contractuală cu fostul candidat Traian Băsescu încetând de fapt tot atunci, scrie Agerpres.
“Acel eveniment din 2009 a devenit extrem de relevant în condițiile în care mi-am dat seama că vorbim de o matrice, că nu e un eveniment izolat. (…) Acolo am fost chemat pentru a oferi un sfat în ceea ce privește modul de reacție față de mass-media, pentru că eram un om care avusese contacte în această zonă — în 1992 eram ziarist, devenisem consultant, dar îmi păstrasem legăturile și expertiza în zona mass-media. (…) Am fost în calitate de consultant, tocmai terminasem campania electorală cu Traian Băsescu. Din punct de vedere formal, lucrurile se terminaseră odată cu începutul votului la turul doi de scrutin, pentru că nu mai ai ce să…, orice contract se închide, urmează rezultatul și nu ai ai ce să schimbi în ziua aia. Dacă vreți, ieșisem din sfera contractuală cu Traian Băsescu”, a spus Andronic, în timpul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă pe marginea alegerilor prezidențiale din 2009, difuzate de site-ul Camerei Deputaților.
“Potoliți-l pe Vîntu și potoliți și Realitatea!”
Senatorul PNL Daniel Fenechiu l-a întrebat în comisie pe Dan Andronic dacă nu își face griji că s-ar putea afla “în zona instigării”, având în vedere discuția pe care jurnalistul susține că ar fi avut-o în seara alegerilor cu Laura Codruța Kovesi în care i-ar fi spus acesteia: “potoliți-l pe Vîntu și potoliți și Realitatea”.
“Nu, pentru că am dat-o pe un ton de glumă, nu a fost un sfat prin care o îndemnam pe dna Kovesi să îl aresteze pe Vîntu. Nici nu mi-aș fi închipuit că face dna Kovesi așa ceva ca să potolească o televiziune. A fost pur și simplu o remarcă colocvială”, a precizat Dan Andronic.
El a adăugat că a “recitit cu curiozitate” rapoartele SRI din 2004 și “până la ultimul”. “Și am aflat cu suprindere, inclusiv pentru mine, că în 2013 SRI-ul scria negru pe alb despre binomul instituțional Ministerul Public — Serviciul Român de Informații. Negru pe alb. Vorbea despre echipele comune de procurori, ofițeri de informații. Vorbea despre faptul că ofițeri cu specialitate juridică din cadrul SRI se implică în probleme de procedură penală. Lucrurile astea toți le-am știut — au fost și votate de Parlament. Au căpătat o cu totul altă valoare în momentul în care am început să aflăm alte lucruri și să înțelegem alte lucruri”, a susținut jurnalistul.
Dan Andronic a reafirmat că nu poate să “pună degetul cu precizie” pe faptul că cei care s-au aflat acasă la Gabriel Oprea în acea noapte, printre care Laura Codruța Kovesi, George Maior, Vasile Dîncu, Florian Coldea, ar fi acționat pentru a modifica rezultatul alegerilor prezidențiale.
“Acea întâlnire intra într-o anumită matrice, care după aia s-a dezvoltat”, a menționat el.
Dan Andronic a fost întrebat de senatorul PSD Adrian Țuțuianu dacă are cunoștință despre participări ale lui Sebastian Ghiță la asemenea întâlniri. “Și ați spus că a adus informații. Cui și ce tip de informații?”, a întrebat Țuțuianu. “Asta am aflat ulterior. Această bucată de informație a venit ulterior”, a răspuns Andronic.
Planul PSD de blocare a validării alegerilor
“Cunoașteți ce anume a comunicat domnul Ghiță și cui?”, a continuat Țuțuianu.”Cam care era planul PSD de blocare a validării alegerilor. E vorba de acea acțiune la Curtea de Apel, dacă nu mă înșel, prin care se încerca blocarea obținerii unei hotărâri judecătorești prin care procesul de validare a proceselor verbale să fie suspendat până la renumărarea tuturor voturilor”, a susținut jurnalistul.
Mai departe, Țuțuianu a întrebat: “Cui a comunicat aceste informații?”. “Cred că cuiva din conducerea SRI, dar nu aș putea să vă spun exact. Cred, de fapt nu cred, bănuiesc mai mult decât cred”, a completat Dan Andronic.
La finalul audierilor, Dan Andronic a subliniat că protejarea surselor este obligatorie, aspect pe care l-a semnalat și în fața parlamentarilor.
“Am încercat să le spun lucrurile cât am putut de clar, fără a devoala identitatea unor oameni care au avut curajul să îmi dea anumite informații și documente, având certitudinea că le voi proteja identitatea. Am spus exact lucrurile când mi s-au părut relevante, când a fost vorba de un context pe care l-am considerat important pentru opinia publică și, repet, vorbim de o inițiativă jurnalistică. Sunt convins că nici domnul Preda (Cezar Preda — n.r.) nu ne spune toate întâlnirile la care a participat, inclusiv cea din noaptea alegerilor. Mie nu mi s-a părut că ce se întâmplă acolo este o ilegalitate. (…) Am spus tot ceea ce am putut să spun și ceea ce mi-am adus cu certitudine aminte”, a declarat Andronic, la finalul audierilor din comisie.
El le-a confirmat și jurnaliștilor prezenți că le-a spus senatorilor și deputaților că Sebastian Ghiță ar fi devoalat care este planul PSD. “N-am înțeles exact lucrurile cum au stat, am spus tot ceea ce am putut să spun și ce mi-am adus cu certitudine aminte. În acel moment, 2009, Sebastian Ghiță nu era un actor politic important. Cred că vorbim mai mult de un moment asupra căruia nici măcar nu avem certitudinea. Îl aștept să vină în țară ca să…”, a spus Andronic.
Potrivit acestuia, dacă Traian Băsescu ar fi pierdut alegerile, toți cei prezenți și-ar fi pierdut cel mai probabil funcțiile. “Cred că toți și-ar fi pierdut funcțiile. Deci nu cred că cineva ar fi rămas… Dar acolo vorbeam de ceva mai mult decât de funcții pierdute”, a susținut fostul consultant politic.
Invitația lui Gabriel Oprea
Jurnalistul Dan Andronic a precizat, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă, legat de așa-numita întâlnire de taină din casa lui Oprea, că a fost invitat de Gabriel Oprea, într-o convorbire telefonică, dar că nu era vorba de aniversarea lui Neculai Onțanu sau a cuiva. Andronic a spus că s-a dus acasă la Oprea împreună cu soția sa.
“În această convorbire telefonică m-a invitat până la el acasă, spunând ‘vino până aici, că avem nevoie de tine’. Bineînțeles că am urcat în mașină și m-am dus, mașina a condus-o soția mea, care a și asistat la o parte a acestor evenimente. Ea este un martor pe care, până acum, nu l-am menționat, dar oricând poate confirma aceste lucruri. Am intrat în casa lui Gabi Oprea la 9,30 — 9,45, acolo m-am întâlnit în prima parte a casei — în living — cu Neculai Onțanu, primarul de la sectorul 2, Puiu Iordănescu, soția lui Gabriel Oprea, mai erau două doamne. Ne-am salutat, m-am așezat acolo, lumea se uita la televizor în acea cameră, Gabi Oprea s-a uitat după mine. Ne-am dus în birou și acolo am dat peste ceea ce am tot povestit: Laura Codruța Kovesi, Florian Coldea, George Maior și Vasile Dîncu. S-ar putea cu Vasile Dîncu să mă fi intersectat și în living. Și acolo a fost o întâlnire de vreo oră, o oră și ceva, undeva 10 jumate 11 fără un sfert, în care toată lumea discuta politică. Eu am definit-o ca fiind o celulă de criză, pentru că toată lumea era extrem de agitată, se primeau telefoane, era clar că contextul era politic, pentru că se vorbea de rezultate, în special diaspora era un subiect, și mi-aduc aminte că stăteam față în față cu doamna Kovesi. La un moment dat, în spatele doamnei Kovesi era dl Coldea, mai era o persoană de care nu am reușit să-mi aduc aminte extrem de precis chipul ei și atunci am preferat să nu o mai identific. Cred că era adjunctul dnei Kovesi, dar, repet, este mai mult o bănuială decât o certitudine”, a povestit Andronic.
El a susținut că procurorul șef al DNA și-a manifestat interesul față de rezultatele exit-poll-urilor difuzate de unele televiziuni.
Coldea, amenintat ca va ajunge ambasador in Sudan
“Stând față în față cu doamna Kovesi, se primeau telefoane, au existat două telefoane pe care dna Kovesi le-a primit. În general, când cineva primea un telefon ieșea din încăpere, evita să discute cu ceilalți. Cei din living auzeau o parte a conversațiilor. La un moment dat, doamna Kovesi m-a întrebat ce facem cu ăștia de la Realitatea, cum îi potolim. Contextul acelui moment era unul extrem de fierbinte, în sensul în care și Antena 3 și Realitatea puneau mare presiune pe ceea ce se întâmpla. Potrivit rezultatelor lor câștigase Mircea Geoană, în partea cealaltă exista un sondaj total opus. I-am răspuns, nu știu dacă colocvial, dar sincer: ‘Potoliți-l pe Vântu și potoliți și Realitatea’. A întrebat cum. Zâmbind, i-am spus: ‘Aveți voi cu ce’. Discuțiile au continuat, în ceea ce mă privește interesul era legat de mass-media, ce facem în situația dată și discuțiile au curs într-o formă sau în alta, exista o dinamică. (…) Precizez că nu s-a stat la nicio masă, nu s-a băut niciun șpriț, nu l-au sărbătorit nici pe Onțanu, nici Sfântul Nicolae, nici victoria lui Traian Băsescu, că la momentul acela contextul era mult mai neclar”, a arătat jurnalistul.
El a adăugat că a încercat să explice, la un moment dat, ce căutau toate acele persoane acasă la Oprea.
“Într-o formă sau alta, toți erau vizați de o victorie a lui Mircea Geoană. Eu, personal, fusesem amenințat de un lider al PSD, n-o să numesc persoana pentru că nu am păstrat acel sms, am fost amenințat cu pușcărie dacă câștigă Traian Băsescu, în calitate de consultant. Gabriel Oprea primise și el amenințări de la gruparea Vanghelie — Cătălin Voicu. Lui Florian Coldea, în timp ce se afla într-o misiune, i s-a transmis că va ajunge ambasador în Sudan. Tot în acest context am aflat și de discuția pe care a avut-o Florian Coldea, cu o seară înaintea alegerilor, în noaptea de 4 spre 5, cu generalul Dumitru Iliescu, fost șef al SPP, fost consilier pe probleme de siguranță națională al lui Ion Iliescu, în care i-au oferit demisia în caz de victorie a lui Mircea Geoană, cerându-i doar să rămână pe un post în cadrul Academiei Naționale de Informații. Am făcut această informație publică, a fost confirmată de generalul Dumitru Iliescu. (…) Iar doamna Kovesi fusese anunțată de Mircea Geoană, cu trei zile înainte de alegeri, că va fi schimbată, întrucât obținuse un raport nefavorabil de la CSM, iar dl Geoană a spus că, din punctul lui de vedere, este un mandat nelegitim și dacă pe Daniel Morar îl va păstra, pe dna Kovesi cel mai probabil o va schimba”, a susținut Andronic.
Jurnalistul a menționat că nu ar fi povestit despre întâlnirea care s-a terminat în jurul orei 11,00 dacă nu ar fi ieșit la lumină întâlnirile de la K2, T14 sau partidele de tenis între unii lideri politici.
“Precizez că și când am scris și când am făcut declarațiile în calitate de martor către presă și la Parchetul General am specificat foarte clar că eu nu am niciun indiciu că acolo s-au fraudat alegerile. Și nu ăsta a fost sensul demersului meu. El a venit într-un context în care am aflat, în urmă cu câteva luni, de celebrele întâlniri de la K2, de la T14, despre partidele de tenis între Dragnea, Coldea, Maior, Ponta, în perioada 2010 — 2014, despre reuniunile informale la care participau generali SRI, judecători de la Înalta Curte, procurori și oameni politici și plecând de la aceste lucruri pe care le-am verificat cât am putut — drept dovadă până la această oră nu există nici măcar un drept la replică la ceea ce am scris, dimpotrivă sunt confirmări chiar și cu jumătate de gură din partea SRI — am continuat acest serial. Ce mi se mai pare semnificativ vizavi de noaptea de 5 spre 6 decembrie e săptămâna care a urmat și am legat-o de acest eveniment pentru că e celebra invitare cu forța a senatorului Cătălin Voicu la DNA, pentru a i se aduce la cunoștință niște acuzații și pentru a i se interzice să ia legătura cu niște persoane. Toate aceste demersuri aveau legătură și cu momentul descris, în sensul în care se știa că PSD pune la cale un plan juridic de contracarare, însă exista și informația că există legături cu judecători care urmau să ia decizii în care rezultatul alegerilor putea fi blocat și să se intre într-o criză profundă. Acolo s-a acționat destul de rapid, atunci a apărut și un conflict între fostul procuror șef al DNA, Daniel Morar, și conducerea SRI, conflict destul de dur, care a lăsat urme ulterior”, a mai afirmat Dan Andronic, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009.
 

Vezi si

Rafila: Respectarea programului de lucru în spitale, în criteriile de performanță a managerilor

Modul în care este respectat programul de lucru în spitale va fi introdus în criteriile …