Saturday , April 20 2024

Alegeri în Germania: Merkel, favorită în fața lui Schulz. Extremiștii au șanse să intre în Parlament

Peste 61 de milioane de nemţi sunt chemaţi să voteze viitorul Parlament şi cancelar. Dacă sondajele se confirmă, Angela Merkel va obţine al patrulea mandat. Surpriza pare să vină de la extrema-dreaptă care promite să închidă graniţele pentru refugiaţi: este pe locul 3 în preferinţele alegătorilor. Aproape 30 la sută dintre aceştia au votat deja prin corespondenţă, iar o treime, conform sondajelor, nu erau hotărâţi cu cine să voteze.
schulz-merkel

Angela Merkel a votat dupa-amiaza la o secţie din Berlin. Cancelarul german a venit alături de soţul său. Nu a făcut nicio declaraţie la ieşirea de la urne.
„Este mai clar decât oricând. Acest vot este despre democraţie şi despre viitorul Europei”, a declarat preşedintele Germaniei despre alegerile legislative.
La fel a făcut şi candidatul social-democraţilor la şefia guvernului, Martin Schulz. El a votat în această dimineaţă, în landul său natal.
„Cred că şi astăzi, în ziua alegerilor, sunt oameni care încă se mai gândesc cui să îi dea votul. De aceea sper că mulţi alegători s-au hotărât în ultimele zile şi astăzi îşi vor da votul pentru mine şi pentru partidul meu”, a spus candidatul SPD.
Germania votează astăzi în cadrul alegerilor parlamentare. Aproximativ 61,5 milioane de germani sunt chemaţi pentru a-şi alege cel de-al 19-lea Parlament. Secţiile de vot se închid la ora locală 18:00 (19:00 ora României), iar la scurt timp Das Erste şi ZDF vor anunţa exit-polluri. Rezultatele finale ar putea veni marţi.
Sondajele arată că Angela Merkel are toate şansele să câştige un al patrulea mandat de cancelar. Tabăra sa, creştin-democrată, era creditată cu 35%, cu mult înaintea social-democraţilor lui Martin Sculz (23%). Nu este foarte sigur că CDU va avea şi majoritatea necesară. Asta înseamnă că am putea vedea o coaliţie în Berlin.
Partidul de extremă-dreapta AfD, care și-a radicalizat discursul la final de campanie, a câștigat câteva puncte în sondaje și se clasează pe locul al treilea, cu 11-13% din intențiile de vot, înaintea stângii radicale Die Linke, a Partidului Liber-Democrat (FPD, liberalii) și a Verzilor (ecologiștii).
Germania are un sistem de vot mixt, direct şi proporţional, în care alegătorii primesc două buletine : unul direct pentru candidatul din circumscripţia sa şi al doilea pentru partid. Al doilea vot stabileşte distribuţia fotoliilor în Parlament.
De exemplu, numele lui Merkel nu apare pe buletinul pentru votul national, dar apare pe cel pentru circumscripţia sa, districtul Stralsund/Ruegen. Ea candidează acolo ca reprezentant al formaţiunii creştin-democrate CDU, după ce a câştigat de şapte ori în district, de la reunificarea Germaniei, în 1990.
Anul acesta, şase partide ar urma să intre în Parlament, potrivit sondajelor. Acest lucru va duce la un peisaj politic destul de fracturat, astfel că următorul Guvern va avea nevoie, probabil, de cel puţin 47% sau 48% din voturi pentru o majoritate stabilă.
Partidele care nu reuşesc să obţină mai mult de 5% din voturi la nivel national sau nu obţin cel puţin trei mandate prin vot direct sunt excluse din Parlament. Proporţiile celorlalte formaţiuni sunt recalculate în consecinţă.
Angela Merkel
Supranumită “Mutti” („mama”), ironizată din cauza stilului ei blajin, Angela Merkel are „un secret”, aprecia în 2015 filosoful Peter Sloterdijk: ea răspunde ca nimeni altcineva „dorinţei arzătoare de normalitate” a germanilor, încercaţi de istoria lor dureroasă şi circumspecţi faţă de situaţia în lume.
Văzută din străinătate, statutul i-a crescut în timpul crizelor europene, de la cel de călău urât de ţările risipitoare la cel de „lider al lumii libere” după alegerea lui Donald Trump. Fără ca acest lucru să schimbe cu ceva linia miliardarului în probleme-cheie, ca de exemplu modificările climatice.
Martin Schulz
Principalul rival al actualului cancelar german este Martin Schulz, candidatul social-democraților. Parcursul său politic al a fost presărat cu succese şi înfrângeri: vise ratate pentru o carieră în fotbal, dependenţă de alcool, conducerea unei librării, o perioadă ca primar al unui orăşel şi anii petrecuţi în lumina reflectoarelor ca preşedinte al Parlamentului European.
Ceea ce în ochii unora ar putea părea un scrutin extrem de previzibil, poate fi văzut cu totul altfel: această predictibilitate e o veste cât se poate de bună pentru o Europă atât de greu încercată. Moderaţia germană şi faptul că principalii candidaţi sunt proeuropeni arată că Germania va continua să fie un pilon de stabilitate pentru Uniunea Europeană.
digi24.ro
 

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …