Thursday , April 18 2024

Adevarul: Curtea de Apel Bucuresti il obliga pe Ponta sa organizeze alegeri partiale. Este a doua instanta care ii spune premierului ca nu respecta legea

ponta [800x600]

Curtea de Apel Bucuresti obliga Guvernul sa organizeze alegeri partiale in 17 colegii ramase vacante. Decizia nu este definitiva, ea putand fi contestata de Executiv, informeaza ziarul  “Adevarul”. Potrivit sursei citate, Curtea de Apel Bucuresti este a doua instanta care decide ca Guvernul a incalcat legea prin refuzul de a organiza alegeri, dupa Curtea de Apel Cluj.
In februarie 2015, PNL a dat in judecata guvernul Ponta, in contencios administrativ, pentru ca nu respecta termenele legale privind organizarea alegerilor partiale locale si parlamentare. Pe 19 mai, Curtea de Apel a admis actiunea PNL si “obliga paratul (n.r. – Guvernul) sa procedeze la stabilirea datei organizarii alegerilor parlamentare partiale in urmatoarele circumscriptii electorale”, fiind enumerate 17 colegii de senator si deputat ramase vacante in toata tara. Decizia Curtii de Apel nu este definitiva, insa este a doua instanta care ii cere lui Victor Ponta sa organizeze alegeri partiale.
In urma cu o luna, Curtea de Apel Cluj a decis ca Guvernul Ponta trebuie sa organizeze alegeri partiale anticipate pentru sefia Consiliului Judetean Cluj, dand astfel curs demersului initiat de copresedintele PNL Cluj Mihai Seplecan. Liberalul Seplecan s-a adresat instantei dupa ce Guvernul a refuzat sa organizeze alegeri partiale pentru ocuparea functiei de presedinte al CJ ramasa vacanta ca urmare a demisiei lui Horea Uioreanu, in data de 3 octombrie 2014, in urma probelemelor cu Justitia.
De asemenea, liberalii au mai dat Guvernul in judecata si pentru refuzul de a organiza alegeri partiale locale, nu doar parlamentare. In acest moment, 5 judete (Cluj, Neamt, Valcea, Mehedinti, Botosani) si 48 de primarii (intre care Sibiu, Ploiesti, Targoviste ori Sighisoara) nu au sefi si, probabil, nici nu vor avea pana la alegerile de primavara anului viitor. Actiunea PNL urmeaza sa fie solutionata in data de 26 mai.
“Adevarul” noteaza ca tactica a evitat riscul pierderii unor judete de catre PSD, dar a dus la transformarea interimatelor din exceptie in regula. Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru, a explicat pentru “Adevarul” de ce organizarea oricaror alegeri locale inainte de luna iunie 2016 a devenit, de la inceputul acestei saptamani, imposibila. Fiecare scrutin local ar fi trebuit organizat mai devreme de luna iunie, cat timp legea interzice alegerile partiale cu mai putin de un an inaintea celor la termen.
“In cazul alegerilor locale partiale, data de 7 iunie 2015 este ultima data posibila pentru organizarea si desfasurarea acestora, iar proiectele de hotarari ale Guvernului ar fi trebuit adoptate astfel incat sa intre in vigoare pe 4 mai 2015”, arata Ana Maria Patru. Pana pe 4 mai, Guvernul nu a emis insa nicio hatarare in acest sens, chiar daca atat Internele, cat si Ministerul Dezvoltarii au fost “informate periodic” de AEP despre “datele-limita pana la care pot fi organizate alegerile partiale respective”.

Vezi si

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani, într-un dosar privind fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din …