A 20-a victimă a gripei. Un bărbat nevaccinat din județul Galați a murit la spital

20/01/19 ora:1:42pm

Un bărbat de 68 ani, din judeţul Galaţi, a decedat sâmbătă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi din cauza virusului gripal de tip A, subtip H 3.

Anunțul a fost făcut duminică de purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Iordăchescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, bărbatul nu era vaccinat antigripal şi suferea de boli cronice respiratorii grave.

Este al 5-lea caz de gripă înregistrat în judeţul Galaţi şi al 3-lea deces cauzat de virusul gripal.

Până în prezent fuseseră confirmate alte 2 decese din cauza gripei. Este vorba despre un bărbat de 53 ani, cu virus gripal de tip A, subtip H3, care a murit la Institutul Oncologic din Iaşi, şi de o femeie de 51 ani, cu virus gripal de tip A, subtip H 1, decedată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi.

Alte două persoane, o gravidă de 26 ani şi un bărbat de 60 ani, ambii cu virus gripal de tip A, subtip H3, au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea declara vineri că “suntem la un pas de epidemie”.

Astfel bilanţul tragic a ajuns la 20 morţi, iar 4 dintre ei au fost doar în judeţul Arad. Autorităţile recomandă triajul în şcoli, grădiniţe şi spitale, iar cei care au simptome respiratorii să fie trimişi acasă.

Pe lângă faptul că suferea şi de alte afecţiuni, cea de a 19-a victimă nu îşi făcuse vaccinul gripal, deşi medicii recomandă acest lucru mai ales în cazul celor cu boli cronice.

La nivel naţional, situaţia nu arată bine. Cea mai recentă raportare a autorităţilor indică 1155 de cazuri de gripă doar în ultima săptămână. Dacă ne uităm la aceeaşi perioadă a anului trecut, atunci se înregistrau 80 de cazuri şi 3 decese.

Săptămâna care se încheie a fost declarată săptămâna epidemică – asta înseamnă un număr cu 20% mai mare de îmbolnăviri decât se aşteptau autorităţile în această perioadă. Cele mai multe sunt în Bucureşti 142.

Din această cauză, în spitale au fost restricţionate vizitele sau chiar interzise în anumite secţii. Mai mult, conform normelor stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după 3 astfel de săptămâni se poate declara epidemie, care poate impune închiderea şcolilor şi a grădiniţelor aşa cum se întâmplă la vecinii bulgari.

Surse: Agerpres, Pro TV