Friday , April 19 2024

Zeci de poliţişti, cercetaţi pentru că au încasat ilegal bani pentru chirie

politisti

Majoritatea plăteau sume mult mai mici gazdelor decât primeau de la stat, dar sunt şi cazuri de poliţişti care au depus spre decontare contracte de chirie fictive u 33 de poliţişti de la IPJ au fost sancţionaţi administrativ, 9 s-au ales cu dosare penale pentru fals şi uz de fals. La Poliţia de Frontieră sunt cercetaţi 40 de lucrători, în principal de la SPF Izvoarele Sucevei. Cazurile sunt instrumentate de DGA sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava

Vânzoleală mare în această perioadă la structurile de poliţie din judeţul Suceava, atât la Inspectoratul de Poliţie Judeţean cât şi la Poliţia de Frontieră. Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei Generale Anticorupţie cercetează, sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava mai multe zeci de cazuri de poliţişti care au încasat ilegal bani pentru chirii. Potrivit surselor din rândul anchetatorilor, la IPJ Suceava au intrat în colimator un număr de 42 de poliţişti. 33 dintre aceştia s-au ales cu sancţiuni administrative, iar în 9 cazuri au fost deschise dosare penale. Seful IPJ Suceava, comisar şef Ioan Crap a declarat că sancţiuni administrative au primit cei care aveau încheiate contracte de închiriere în localităţile unde îşi desfăşoară activitatea, dar plăteau gazdelor o sumă mai mică decât cea solicitată pentru decontare. Au fost însă situaţii în care unii poliţişti au prezentat la decontare contracte de închiriere fictive, ceea ce înseamnă că îşi însuşeau integral banii plătiţi de stat în contul aşazisei chirii. Pe numele acestora s-au întocmit dosare penale pentru fals şi uz de fals.
Trebuie spus că, potrivit legislaţiei în vigoare, un poliţist care îşi desfăşoară activitatea în altă localitate decât cea de domiciliu ori nu deţine o locuinţă, poate solicita, pentru plata chiriei, până la 50% din salariul tarifar net. Asta înseamnă, funcţie de grad, vechime şi funcţie, de la 5-6 milioane lei vechi lunar, până la 10-12 milioane de lei vechi şi chiar mai mult. De reţinut că în toate cazurile, prima măsură luată a fost obligarea lucrătorilor IPJ prinşi în astfel de situaţie la restituirea integrală a sumelor încasate necuvenit.
Descinderi cu cagulişti la Izvoarele Sucevei, la gazdele poliţiştilor de frontieră
La Poliţia de Frontieră, modul de operare a fost acelaşi, circa 40 de lucrători, majoritatea de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Izvoarele Sucevei fiind cercetaţi de colegii lor de la Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei Generale Anticorupţie. Liderul sindicatului poliţiştilor de frontieră din judeţul Suceava, Emanuel Ghica, a arătat că într-una din zilele acestei veri, în urma, cel mai probabil, a unei reclamaţii, la Izvoarele Sucevei au descins patru echipaje, inclusiv cagulişti ce au năvălit peste gazdele poliţiştilor. I-au chestionat asupra sumelor pe care le primesc de la aceştia şi i-au invitat la sediul DGA din Suceava pentru a da declaraţii. Speriaţi, majoritatea s-au conformat. Doar un bătrânel de peste 80 de ani, care primise şi el în gazdă un poliţist de frontieră pentru a câştiga câţiva lei şi-a manifestat nedumerirea, nu atât pentru că ar urma să dea declaraţii, ci pentru că nu ştia unde e Suceava, închipuindu-şi că acesta e pe undeva pe lângă Vatra Dornei. Si la Poliţia de Frontieră, cei care au făcut obiectul verificărilor şi s-a constatat că au încasat necuvenit bani pentru chirie, au fost obligaţi să restituie sumele însuşite în plus ca diferenţă între banii obţinuţi la decontare şi cei plătiţi gazdelor. Sume destul de importante, dacă se ţine cont de faptul că acest mod de operare a fost utilizat de unii dintre ei în decurs de mai mulţi ani.
Liderul sindical Emanuel Ghica a arătat că în general, lucrătorii de la SPF Izvoarele Sucevei surprinşi în această postură s-ar fi putut să fi folosit banii încasaţi în plus pentru a cumpăra lemne pentru iarnă, ori pentru a achiziţiona combustibil pentru maşinile proprietate personală, cu care făceau în fapt naveta, fiindcă, lucrând în ture de câte 24 de ore, la terminarea acestora se întorceau la familiile lor. Desigur, se pune întrebarea, dacă făceau de fapt naveta, pentru ce mai aveau nevoie de gazdă. Oricum un prim efect al descinderilor făcute de cei de la DGA la Izvoarele Sucevei este că în momentul de faţă oamenii din sat nu mai doresc să primească în gazdă poliţişti de frontieră, lipsindu-se mai degrabă de banii ce i-ar fi putut câştiga decât să fie luaţi la întrebări de anchetatori, purtaţi pe drumuri şi puşi să dea declaraţii. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

5 comments

  1. Oamenii sunt obisnuiti cu neregulile.Le au in sange,nu pot daca nu au punga groasa.Tigarile doar pe la ei trec si ajung in BAZAR la ovidiu.

  2. aceasta practica o folosesc si judecatorii,grefierii etc,toti cei care primesc bani de chirie.de ce nu primeste tot omul,si doctorii,profesorii sau orice lucreaza in deplasare????asta e discriminare!!!!!!

  3. La cremenare cu ei!!!!!!!

  4. rusine DGA,ei traficheaza tigari cu camionu si voi le faceti viata grea pentru ca nu au cravata.

  5. Nu se poate,cred ca-i facatura;cum cand dumnealor au codul penal”in sange”sau “cutitul si painea”?Dar vedeti dumnevoastra ,omul poate gresi,perpetuaria greselii este nesimtirea..