Tuesday , April 23 2024

Zeci de mii de oameni au participat la “Hora Bucovinei” de la Bucșoaia (FOTO)

Invitați de vază, alături de oficialitățile locale și de parlamentari, au fost prezenți la evenimentul de la sfârșitul săptămânii trecute. Incepută cu o expoziție de produse culinare tradiționale, continuată cu o paradă a portului și obiceiurilor populare din satele bucovinene, “Hora Bucovinei” a continuat până târziu spre seară, cu spectacole folclorice susținute de interpreți și formații renumite, atât sâmbătă, cât și duminică. Alături de artiștii bucovineni, au urcat pe scenă interpreți de prestigiu precum Nicolae Furdui Iancu și Margareta Clipa. “Hora Bucovinei” –  manifestarea anuală care marchează urcatul oilor la munte – se desfășoară neîntrerupt începând din anul 2008, fiind o inițiativă a președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur . Acesta a venit și la ediția din acest an îmbrăcat  în costum popular tradițional zonei și a declarat că este încântat că acest proiect de succes pe care l-a început este continuat în fiecare an de oamenii din zonă 

In cursul zilelor de sâmbătă și duminică, 21-22 mai, în prezența a mii de persoane (10 -12.000 conform unor estimări ale forțelor de ordine sau aproximativ 40.000 conform organizatorilor), s-a desfășurat la fosta tabără Bucșoaia – Frasin a VIII-a ediție a “Horei Bucovinei”. Evenimentul a fost dedicat promovării tradițiilor și obiceiurilor specifice stânei din Bucovina. A fost creat un cadru elocvent manifestării prin amplasarea stânelor care reprezintă zona Bucovina cu obiceiurile și muncile la stână, gastronomie specifică, precum și prezentarea costumului popular din această zonă etnofolclorică. Expoziția produselor gastronomice a oferit prilejul degustării și recunoașterii specificului culinar bucovinean și a măiestriei bucătarilor. Muncile specifice stânei bucovinene au fost prezentate pe tot parcursul derulării evenimentului. Costumul tradițional, care a reprezentat o componentă majoră în crearea și menținerea identității culturale a comunităților locale pastorale bucovinene, a fost prezent la eveniment prin parada bacilor, a soliștilor și a localnicilor care au participat laolaltă la această mare sărbătoare prilejuită de urcatul turmelor la munte. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea durabilă a turismului sucevean; astfel, proiectul “Hora Bucovinei” își propune să facă cunoscut la nivel național specificul și unicitatea obiceiurilor și tradițiilor pastorale din Bucovina.
Manifestările au debutat sâmbătă, 21 mai, și au continuat în cursul zilei de ieri cu multă muzică și voie bună. Pe lângă spectacolele de muzică populară, cei peste zece mii de suceveni și turiști veniți din alte județe s-au putut bucura și de ofertele făcute de micii comercianți din târguri. De asemenea, nici grătarele nu au avut nicio clipă de răgaz, micii sfârâind în permanență, însă și cine a dorit să deguste preparatele tradiționale ale stânei bucovinene s-a putut delecta cu tot felul de brânzeturi, dar și cu berbecuț și purcel la proțap. Din târg nu au lipsit nici atracțiile pentru copii, aceștia înghesuindu-se să se dea în roțile gigantice ce se învârteau deasupra tuturor.
Dintre toți, comercianții au fost cei mai câștigați pentru că au avut vânzări mari la mai toate produsele expuse. Un vânzător de obiecte artizanale a spus că este foarte mulțumit de valoarea câștigului și că, de obicei, la aceste evenimente se câștigă mult mai bine decât în restul timpului.
Din partea autorităților județene au participat Cătălin Ioan Nechifor, actualul președinte al  Consiliului Județean Suceava, parlamentarii suceveni Gheorghe Flutur – senator PNL, Ovidiu Donțu – senator PSD, deputatul ALDE Stefan Alexandru Băișanu și alții. De asemenea, la manifestări au fost prezenți și mulți primari ai localităților apropiate de Frasin.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Suceava, în colaborare cu Primăria orașului Frasin, Centrul Cultural Bucovina, Camera de Comerț și Industrie Suceava, Direcția Silvică Suceava, precum și Clubul Național Bucovina al Crescătorilor de Câini de Rasă Ciobănesc Românesc de Bucovina și a debutat în jurul orelor 10,00 cu prezentarea standurilor stânelor tradiționale din Humor, Fundu Moldovei, Botusu Mare, Stulpicani, dar și a Păstrăvăriei din Valea Moldovei.
Primarul orașului Frasin, Marinel Bălan, a urat bun venit oaspeților și a spus că “Bucovina s-a mândrit întotdeauna cu tot ceea ce a fost mai frumos din Moldova începând cu portul popular bucovinean, măiestria meșteșugarilor, gustoasele produse și nu în ultimul rând, obiceiurilor”.
Actualul președinte al Consiliului Județean Suceava a mulțumit localnicilor pentru ceea ce fac pentru dezvoltarea și promovarea zonei, iar Gheorghe Flutur s-a arătat mândru că se află din nou la Frasin, unde tradițiile și datinele sunt păstrate cu atâta sfințenie. Acesta a venit la “Hora Bucovinei” îmbrăcat în costum popular tradițional zonei și a declarat că este încântat că acest proiect de succes pe care l-a început este continuat.
Pe scena amenajată în incinta Taberei Bucșoaia au avut loc spectacole folclorice susținute de interpreți și formații renumite. Alături de artiștii bucovineni, acompaniați de Ansamblul profesionist “Ciprian Poprumbescu”, au cântat pe scena de la Bucșoaia pentru a sărbători urcatul oilor la munte și interpreți de prestigiu din alte părți ale țării, precum Nicolae Furdui Iancu, dar și îndrăgita Margatera Clipa. Petrecerea de la “Hora Bucovinei” a continuat până târziu spre seară, încheindu-se cu un imens foc de tabără.
“Hora Bucovinei” este o manifestare anuală, care marchează urcatul oilor la munte. Prima ediție a evenimentului “Hora Bucovinei” s-a desfășurat în anul 2008, la inițiativa președintelului Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur.
Proiectul “Hora Bucovinei” a fost finanțat în 2011 cu fonduri europene prin POR, obiectivul proiectului fiind creșterea gradului de atractivitate a județului Suceava, promovarea produsului specific “Hora Bucovinei” prin organizarea unui eveniment cu impact turistic necesar elaborării brand-ului național de “Hora Bucovinei”, în vederea dezvoltării turistice și a stimulării economice a județului. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …