Wednesday , April 24 2024

Zeci de mii de creștini ortodocși, la Invierea Domnului, în bisericile și mănăstirile din județ

Lumina Sfântă de la Bierica Sfântului Mormânt din Ierusalim a ajuns de Paști în casa fiecărui creștin ortodox din Suceava, dar și din Cernăuți. Lumina Sfântă a ajuns după ora 20.00 pe aeroportul sucevean, unde a fost așteptată de IPS Pimen, de președintele CJ, Cătălin Nechifor, și a fost împărțită la preoți din județul nostru, la fețe bisericești din Iași, Neamț, Botoșani, Vaslui și din regiunea Cernăuți. La cele 38 de biserici și mănăstiri din județ la care jandarmii au fost chemați pentru a asigura ordinea, aceștia au numărat 27.000 de credincioși prezenți la slujbele din noaptea de Inviere

 oameni lumina 2


 
Astăzi, comunitatea creștină ortodoxă sărbătorește a treia zi de Paști – Sărbătoarea Invierii Domnului Iisus Hristos. Cu două nopți în urmă, marea majoritate a acestora au participat la Slujba de Inviere, celebrată în toate lăcașurile de cult din spațiul ortodox. Pentru a șaptea oară consecutiv, Lumina Sfântă a Invierii a fost adusă direct de la Biserica Sfântului Mormânt, în timp foarte scurt, pentru a putea fi împărtășită în toate bisericile din Suceava și România, dar și credincioșilor ortodocși din regiunea Cernăuți, în Ucraina.
După ora 16.00, în Sâmbăta Mare, un avion a decolat de pe Aeroportul “Stefan cel Mare” – Suceava cu destinația București, pentru a prelua Lumina Sfântă adusă tot pe calea aerului de la Ierusalim, de reprezentanți ai Partriarhiei Ortodoxe Române. O vreme foarte bună a permis aeronavelor să se întâlnească la București tocmai la timp, astfel încât nu au fost, anul acesta, niciun fel de disfuncții în trimiterea către cele mai îndepărtate zone locuite de credincioși ortodocși români a Sfintei Lumini. La Suceava, Lumina Sfântă a ajuns după ora 20.00. Delegația suceveană care a adus Lumina Sfântă la Suceava a fost condusă de preotul Vasile Baltag, consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Avionul care a adus Lumina Sfântă a aterizat fără probleme pe Aeroportul “Stefan cel Mare” din Salcea – Suceava, fiind  așteptată pe aeroport de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, dar și de câteva zeci de fețe bisericești din județul nostru, din alte județe ale Moldovei, dar și din regiunea Cernăuți – Ucraina, unde, precum se știe, locuiește o comunitate importantă de români ortodocși. Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, dar și alte persoane doritoate să asiste la “aterizarea” în Suceava a Luminii Sfinte au venit sâmbătă seară la Aeroportul “Stefan cel Mare”, de unde Lumina Sfântă a fost împărțită preoților din județul Suceava, precum și celor din Iași, Neamț, Botoșani, Vaslui și celor din Cernăuți.Lumina Sfanta pe aeroport 1
Astfel, în cele aproximativ 250 de lăcașuri de cult ortodoxe din județul Suceava, flacăra născută pe mormântul Domnului Iisus Hristos în ziua de sâmbătă, 30 aprilie, a putut să ajungă în doar câteva ceasuri, grație avioanelor cu care aceasta a fost trimisă de pe Aeroportul “Henri Coandă” din Capitală către toate cele patru colțuri ale ortodoxiei românești.
Lumina Sfanta pe aeroport 3
După ce a ajuns pe Aeroportul sucevean, Lumina Sfântă a fost împărțită preoților veniți din județele Suceava, Iași, Botoșani, Neamț, Vaslui și din Cernăuți

Lumina Sfanta pe aeroport 2Astfel, mai devreme decât anul trecut, până la ora nouă seara a zilei de sâmbătă, flacăra venită de la mormântul Mântuitorului de la Ierusalim a putut să fie luată de toți clericii delegați în acest scop din județul Suceava, iar până la ceasul Invierii, aceasta a luminat toate mănăstirile, bisericile și bisericuțele din județ, oricât de departe s-ar fi aflat. Nici anul trecut și nici anul acesta nu au mai fost probleme legate de transportul cu mijloace auto a Sfintei Lumini, astfel încât în toate bisericile ortodoxe din județ, fie că acestea aparțin mănăstirilor, parohiilor sau filiilor, s-a putut rosti, în același moment, “Hristos a Inviat!”, iar credincioșii au răspuns, bucuroși de buna veste a Invierii Domnului, “Adevărat a Inviat!”, cu bucuria că Lumina a venit nu dintr-un chibrit aprins de pălimar, ci chiar de la Mormântul Sfânt al Mântuitorului.

Principalele destinații ale credincioșilor ortodocși în noaptea de Inviere
De când cu numărătorile paralele la felurite întruniri politice, jandarmii chemați să asigure ordinea au fost cei acuzați că ar fi umflat sau, după caz, ar fi diminuat numărul participanților la evenimente. Unele interesante pentru mediul politic, altele nevinovate, cum sunt cele prilejuite, pentru comunitatea ortodoxă română, de Slujba de Inviere. Ca atare, nu mai putem oferi, cum s-a întâmplat de anul trecut, decât cifre relative și puțin concludente privind numărul de participanți la slujbele de Inviere organizate în marile lăcașuri de cult ortodox ale județului nostru. Avem două cifre concrete – 140 de jandarmi au asigurat ordinea publică la un număr de 38 de lăcașuri de cult din județ. Numărul total al persoanelor participante la slujbele de Inviere în locațiile supravegheate de jandarmi a fost estimat la 27.000. Luate “la pachet”, așa cum au decis anul acesta supraveghetorii ordinii publice să procedeze, cel mai mare număr de credincioși a fost în bisericile supravegheate din municipiul Suceava, plus Mănăstirea Dragomirna -7.700. Urmează zona Vatra Dornei – Broșteni, unde prezența în lăcașurile de cult monitorizate a fost în total de circa 6.000 de persoane. In zona Rădăuți – Putna – Sucevița au fost numărați 5.500 de pelerini participanți la slujba Invierii; circa 2.600 la Cîmpulung Moldovenesc – Vatra Moldoviței și cam 650 la Fălticeni. Greu de comparat aceste cifre cu cele de acum un an, imposibil cu cele de acum un deceniu-două, când turismul  politico-religios era în mare vervă, mari personalități politice ale perioadei fiind adevărați magneți pentru vizitatorii lăcașurilor de cult, mai mulți gură-cască, oportuniști, membri ai staff-urilor și sereiști, decât creștini ortodocși practicanți. Putem adăuga că anul trecut, de Paști, jandarmii au numărat în jur de 30.000 de persoane care au participat la slujba de Inviere în bisericile ortodoxe din județul Suceava. Este drept că cifra este mai mare decât cea avansată în acest an, însă nu trebuie uitat faptul că în 2015 erau 47 de biserici și mănăstiri unde au fost chemați jandarmii să asigure paza și eventuala ordine atunci când s-ar fi impus, față de 38 în acest an. O cifră reală a numărului de participanți în județul Suceava la Marea Sărbătoare a Invierii Domnului trebuie mult ajustată. Avem în județ, cum am spus deja, peste 250 de lăcașuri de cult ortodox în cele 114 comune, orașe și municipii sucevene, iar curțile acestora au fost pline de lume venită la slujba de Inviere, iar spre dimineață la tradiționala sfințire a ouălor și a merindelor de Paști.
Din fericire, nu s-au petrecut incidente notabile la niciunul dintre obiectivele la care Inspectoratul Județean de Jandarmi, polițiștii de la IPJ ori lucrători ai polițiilor locale din orașele județului au fost chemați să supravegheze modul în care mulțimile de persoane participă la un astfel de eveniment. (N.ROSCA)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …